Tips voor ouders

Tips voor ouders

Een geschikte babysit zoeken: dit moet je weten

 • Plaats een oproep met een zo duidelijk mogelijke functieomschrijving. Vertel hierin wat je zoekt en wees zo specifiek mogelijk.
 • Maak uit de reacties een selectie en maak telefonisch een afspraak. Bevalt dit? Nodig de babysit dan uit bij jullie thuis waar je kind bij is. Wij screenen babysitters niet, je bent zelf dus verantwoordelijk voor het selecteren en interviewen.
 • Houd er rekening mee dat de babysit vaak zelf ook iemand mee neemt. Een van de ouders bijvoorbeeld. Dit is voor de veiligheid van de babysit.
 • Is je kind enthousiast en voelt het goed? Bel dan eerst nog even de referenties van de babysit na.
 • Is je kind nog jong (bijvoorbeeld jonger dan 5 jaar) en wil je dat de babysit je kind ophaalt van school? Stel de babysit dan eerst voor aan de juf en andere ouders op het schoolplein.
 • Veel ouders zoeken een babysit die van meerdere markten thuis is. Bijvoorbeeld een babysit die ook kan schoonmaken of koken. Wees je er echter van bewust dat een leuke, creatieve babysit op wie je kinderen dol zijn niet altijd hetzelfde is als een huishoudelijke hulp. Hoewel dit soms natuurlijk wel zo kan zijn.
 • Heb je vaak en onregelmatig een babysit student nodig? Zoek dan niet naar één, maar meerdere babysitters. Twee of drie babysitters voor een halve dag is daarbij beter, omdat ze dan voor elkaar in kunnen vallen bij tentamens en wisselende roosters.
 • Als jij goed voor de babysit bent, zijn ze dit ook voor jou.

De babysit komt voor het eerst

Komt de babysit vanavond voor het eerst? U maakt zich daar waarschijnlijk meer zorgen om dan uw kind. Wij hebben een aantal tips voor u!

 1. Zorg dat je al een keer eerder kennis hebt gemaakt met de babysit. Verzeker jezelf met wie je te maken hebt.
 2. Voorzie in iets speciaals voor je kind: spelletje, ijsje, zakje chips of een dvd. Het is feest!
 3. Zorg dat de babysit er ruim op tijd is! Zo kunnen jullie rustig:
  • Nog even informatie uitwisselen
  • Kan de babysit al met je kind spelen, terwijl jij nog thuis bent.
 4. Leg een lijstje klaar met mobiele telefoonnummers, slaaprituelen en eventueel medicatie.
 5. Leid de babysit goed rond door het huis: meterkast, reserve kleding, reserve beddengoed, EHBO-doosje, zaklamp, koelkast, ...
 6. Houd het afscheid met je kind kort.

Subsidie voor je babysit

Voor een 'normale' babysit krijg je geen subsidie. Een onthaalouder kan echter wel recht hebben op subsidie. Een onthaalouder heeft namelijk onder andere cursussen gevolgd. Lees meer over de kinderopvang op de site van de federale overheidsdienst financien.

Contact moment

Wij raden alle ouders sterk aan om altijd vooraf kennis te maken met de babysit en de babysit aan de kinderen voor te stellen. De babysit raden wij aan op een openbare plek af te spreken of anders een (andere) volwassene mee te nemen naar de afspraak. Zo kan er veilig kennis gemaakt worden.

Zie elkaar voordat er voor het eerst wordt opgepast zo vaak als nodig, zodat jullie je beide prettig voelen. Het is ook aan te raden de babysit eerst een keer op te laten passen wanneer jullie thuis zijn. Zo kan iedereen aan elkaar wennen en kan de babysit nog wat vragen stellen als de ouders thuis zijn. Een babysit buitenshuis? Ga dan altijd eerst een paar keer kijken voordat uw kind er daadwerkelijk wordt opgevangen.

Babysits heeft een privé-berichtensysteem voor de communicatie tussen gebruikers. Het is essentieel om je communicatie alleen rechtstreeks op Babysits te houden. Alleen dan is jouw ervaring zo positief en veilig mogelijk. Het is praktisch onmogelijk voor ons om je te kunnen helpen als de communicatie offline gebeurt en we er geen bewijs van hebben.

Intakeformulier babysit

Gebruik dit formulier als de babysitter voor het eerst gaat babysitten en/of jij ergens voor het eerst gaat babysitten.

Naar het intakeformulier

Meer tips ontvangen?