Babysit tips

Babysit tips

Voor het eerst ergens babysitten: dit moet je weten

 • Plaats je profiel met een zo duidelijk mogelijke omschrijving. Vertel hierin wat je zoekt en wat je kunt. Wees hierin zo specifiek mogelijk.
 • Maak uit de reacties een selectie en maak telefonisch een afspraak. Bevalt dit? Bezoek dan het babysitadres of laat ze jou bezoeken. Wij screenen babysit adressen niet, je bent zelf dus verantwoordelijk voor het selecteren en interviewen.
 • Neem altijd iemand mee naar het eerste gesprek. Je weet nooit helemaal zeker met wie je te maken hebt.
 • Is het babysitkind nog jong (bijvoorbeeld jonger dan 5 jaar) en willen de ouders dat je het kind van school haalt? Vraag dan eerst of je voorgesteld kan worden aan de juf en andere ouders op het schoolplein.
 • Ouders kunnen jou bij het intakegesprek vragen naar je identiteitsbewijs. Verstuur deze nooit per e-mail en laat deze alleen persoonlijk zien.
 • Leeftijd is belangrijk. Je moet minimaal 13 jaar oud zijn wil je gaan babysitten. Als je jonger bent kan babysitten te veel verantwoordelijkheid zijn.

Het leukste (bij)baantje

Babysitten is misschien wel het leukste bijbaantje: eerst met de kinderen spelen en als zij als naar bed zijn bankhangen en TV kijken. Terwijl je dit aan het doen bent denk je aan je vrienden die staan te zwoegen in de supermarkt om de hoek of aan het afwassen zijn in een restaurant. Heel veel plezier!

Wil jij van babysitten je baan maken en zo professioneel babysitter worden? Word dan een onthaalouder. Dan volg je cursussen en leer nieuwe dingen. Op deze manier word je beter en nog betrouwbaarder.

Intakeformulier

Gebruik dit formulier voordat je voor het eerst gaat babysitten, zodat je tijdens het babysitten niet voor verrassingen komt te staan.

Bekijk het intakeformulier

Bereid je voor

 1. Agenda. Controleer je agenda om er zeker van te zijn dat je kan, wanneer je gevraagd wordt om te babysitten. Vraag hoe laat je verwacht wordt en hoelang je moet babysitten. Als je niet kan, vraag of je misschien een andere keer kan babysitten. Je kan nooit babysitten als je naar school moet, moet werken of misschien zelfs op je eigen kind moet babysitten.
 2. Speciale instructies voor baby's. In het geval van babysitten op een baby verzeker je jezelf er van dat ouders instructies geven voor het verzorgen van hun baby. Je moet bijvoorbeeld weten waar alle verzorgingsmaterialen liggen, zoals luiers, spenen, enzovoorts.
 3. Maak afspraken over het gebruik van dingen in het huis Pas je bij het babysitgezin op locatie op? Zet dan niet zomaar de TV aan, eet niet zomaar iets uit de koelkast en gebruik niet zomaar de telefoon. Maak altijd van te voren een afspraak over het gebruik hiervan. Praktisch gezien kan je bijvoorbeeld ook niet de hele avond van de telefoon gebruik maken, het kan altijd zo zijn dat de ouders je proberen te bellen. Als jij aan de telefoon bent, dan kan dit niet.
 4. Huisregels Vraag of er verwacht wordt of er iemand langs kan komen en of jij de telefoon moet beantwoorden. Misschien is het beter dat het antwoordapparaat geactiveerd wordt, zodat jij niet nerveus of afgeleid wordt. Jij bent er tenslotte voor het kind. Geen antwoordapparaat? Vraag de ouders of ze er een kopen of dat ze de telefoon doorschakelen naar hun mobiele telefoon. Of spreek af dat je alleen inkomende gesprekken van bepaalde telefoonnummers opneemt.
 5. Ga ruim op tijd op onderzoek uit. Wat vinden de kinderen leuk? Afhankelijk van hun leeftijd hebben ze andere interesses.

Tijdens het babysitten

Babysitten op een jong kind, een kind uit de buurt of gewoon van de buren, vergt wat training, geduld en begrip. Bijvoorbeeld: wat te doen indien een kind de tafel helemaal vies maakt tijdens het eten of als een baby een poepluier heeft?

Stap voor stap

 1. Schrijf de volgende informatie op: telefoonnummer, het adres, huis telefoonnummer van waar je gaat babysitten, naam van de kinderen, eventuele 'in geval van nood' telefoonnummers en allergieën per kind. Vraag ook altijd waar het EHBO doosje is.
 2. Doe nooit de deur open voor vreemden. Als er iemand aanbelt doe je alleen open als je iemand verwacht en je gezien hebt dat het deze persoon is die aanbelt. Kijk dus eerst naar buiten door het kijkgat of raam, voordat je open doet. Overleg met de ouders of iemand langs zou kunnen komen. Bij twijfel kan je altijd de ouders bellen of gewoon niet open doen.
 3. Weet wat je gaat doen tijdens het babysitten. Ga knutselen met de kinderen en heb kleurboeken die ze leuk vinden. Speel hun favoriete activiteit, en doe de leuke dingen die zij willen doen, zolang die veilig zijn. Voor veiligheid zorgen is het belangrijkste wat je tijdens het babysitten moet doen. Je moet daarnaast het kind goed verzorgen, vooral als het erg jong is. Het helpt altijd als je zelf positief en vrolijk bent.
 4. Houd de kinderen in het zicht en in één kamer, zodat je er zeker van bent dat ze allemaal veilig zijn. Als je op oudere kinderen moet babysitten, houd ze dan binnenshuis of anders maximaal in de achtertuin. Jongere kinderen moeten de hele tijd in je buurt zijn, zodat je ze kunt zien. Alle kinderen moet te allen tijde zo ver mogelijk bij de straat uit de buurt blijven.
 5. Breng de kinderen naar bed op de tijd dat de ouders dat willen. Laat de kinderen niet vroegtijdig in slaap vallen of later naar bed gaan. Als ze te vroeg naar bed gaan, dan worden ze even later weer wakker en komen ze niet meer in slaap! Breng de kinderen naar bed op een tijd dat ze altijd naar bed gaan. Als een van de kinderen gaat huilen, geef ze dan hun favorieten knuffel of speen. Als het om oudere kinderen gaat die langer op willen blijven, vertel ze dan dat ze toch niet meer mogen spelen en geen plezier meer gaan hebben als ze wakker blijven. Jij gaat ook toch niet meer met ze spelen. Als een kind alsnog gaat huilen komt dit waarschijnlijk door de vermoeidheid. Het kind valt dan uiteindelijk toch in slaap. Kijk gedurende de avond zo vaak bij het kind als jij nodig vindt.
 6. Speel met de kinderen! Kinderen zijn er dol op als je met hun speelt! Wees niet bang om naar buiten te gaan en vieze handen te krijgen! Zo is het voor iedereen het leukst! Kinderen hebben een beeld van een heel leuke, zorgzame en betrouwbare babysitter in hun hoofd. Houd in je achterhoofd dat kinderen altijd vertellen hoe leuk ze de babysitter vonden. Wees dus niet bang om jezelf te zijn en mee te spelen.
 7. Ruim alles op voordat de ouders thuis komen. Denk aan het opruimen van speelgoed en de afwas. Het moet er uit zien alsof jij er nooit geweest bent. Zo maak je de ouders helemaal blij. Niemand wil thuis komen in een vies huis.

Eerste contactmoment babysit gezin

Wanneer je in contact bent gekomen met een babysit gezin waar je wilt babysitten, dan raden wij altijd aan om vooraf kennis te maken met elkaar en de kinderen. Probeer bij deze eerste ontmoeting op een openbare plek af te spreken of neem anders een (andere) volwassene mee naar de afspraak. Zo kan er kennis gemaakt worden.

Zie elkaar zo vaak als nodig voordat je voor het eerst gaat babysitten, zodat jullie je beide prettig voelen. Het komt ook wel eens voor dat ouders je de eerste keer laten babysitten op een moment dat zij ook thuis zijn. Babysit je bij jou thuis? Zorg dat dat de ouders van de kinderen de babysit locatie een keer gezien hebben.

Is de ontmoeting positief geweest? Dan kunnen er duidelijke afspraken gemaakt worden. Vul samen met de ouders ons voorbeeld intakegesprek formulier in en bewaar dit goed.

Babysits heeft een privé-berichtensysteem voor de communicatie tussen gebruikers. Het is essentieel om je communicatie alleen rechtstreeks op Babysits te houden. Alleen dan is jouw ervaring zo positief en veilig mogelijk. Het is praktisch onmogelijk voor ons om je te kunnen helpen als de communicatie offline gebeurt en we er geen bewijs van hebben.

Samen babysitten

Het kan soms leuk zijn om samen met een vriendje of vriendinnetje te babysitten. Vooral als de babysit kinderen slapen kan dit een stuk gezelliger zijn én twee weten meer dan een. Vraag wel altijd of de ouders dit goed vinden.

Meer tips ontvangen?