Veilige oppassen in tijden van sociale afstand

Veilige oppassen in tijden van sociale afstand

Door Babysits, 4 minuten leestijd

Omdat een oppas nog hard nodig is voor sommige ouders, geven wij enkele tips die de oppassen kunnen helpen om zo 'veilig' mogelijk te werk te gaan in tijden van sociale afstand.

Opa's en oma's als babysitter

Ruim één derde van de opa's en oma's passen regelmatig op de kinderen. Ze zijn vaak onmisbaar voor jonge gezinnen. Echter wordt er geadviseerd om ouderen niet meer te laten oppassen op de kinderen. De gevolgen van het virus zijn namelijk vele malen heftiger voor ouderen dan voor jongere personen. Babysitten jouw ouders of schoonouders normaal gesproken op de kinderen? Zorg ervoor dat zij dit niet meer hoeven te doen en begin met een vervangende onthaalouder of babysit zoeken.

Schakel één babysitter in en niet meerdere babysitter

Heb je toch echt een babysitter nodig voor je gezin? Zorg er dan voor dat je één vaste babysitter of onthaalouder inschakelt. Ook voor de oppas geldt; pas alleen op bij één vast oppasadres. Op deze manier is de kans op besmetting van het virus ietwat kleiner. Stel ook duidelijke regels met de oppas dat hij of zij zich afmeldt zodra de eerste symptomen van griep of verkoudheid te voelen zijn. Dit geldt ook voor de ouder en het kind zelf. Mocht de de ouder of het kind zich niet helemaal lekker voelen, laat de oppas in dit geval dan niet komen oppassen en blijf thuis.

Handen wassen!

Handen wassen, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Het begint al voordat je vertrekt van je eigen huis naar het oppasadres. Voordat je je eigen deur uitloopt moet je al je handen wassen. Zorg ervoor dat wanneer jij bent aangekomen bij je oppasadres, je allereerst samen met je oppaskindje jullie handen weer gaat wassen. Op deze manier hebben jullie een ‘schone start’. Zorg er ook voor dat jij en je oppaskind tijdens de dag ook meerdere keren jullie handen wassen, zodat bacteriën zo min mogelijk de kans krijgen om zich te verspreiden. Tips om goed je handen te wassen kun je hier vinden.

Kusjes en knuffels

We weten hoeveel jullie van kinderen houden! Normaal supporten we het dan ook enorm om veel knuffels te geven aan deze lieve kleine schatten. Helaas zitten we op dit moment in een situatie waar we dit toch niet adviseren. Is je (oppas)kind heel erg gewend om kusjes en knuffels te geven? Leg dan aan hem of haar uit waarom we dit op dit moment niet meer zoveel kunnen doen. Creëer een uniek groet, zodat jullie toch aan elkaar kunnen laten blijken dat jullie elkaar heel lief vinden! Misschien kunnen jullie luchtkusjes geven, een hartjes gebaar maken of iets anders verzinnen. Natuurlijk mag er door de ouders nog wel geknuffeld worden, vooral de ‘slaaplekker knuffel’ en de ‘het komt allemaal wel goed schatje knuffel’ zijn erg belangrijk voor kinderen! Maar probeer hier wel voorzichtig mee te zijn en volg altijd de voorschriften van de lokale overheid op basis van de huidige situatie in jouw regio.

Activiteiten

De voorschriften van de overheid zijn heel duidelijk…houd afstand. Het is lastig om je aan deze regel te houden als je moet oppassen op kinderen. Maar wees gerust er zijn genoeg activiteiten die de oppas kan doen met het oppaskind, zonder al te veel ‘lichamelijk contact’. Zo kun je bijvoorbeeld verstoppertje spelen in huis, gaan knutselen of tekenen, samen een gezond gerecht maken, een bordspel spelen of een schattenjacht in huis houden. Mochten de ouders van het oppaskind een tuin hebben, kun je bijvoorbeeld ook een potje voetballen samen.

Online oppassen

Helaas kan op dit moment niet iedereen meer fysiek oppassen. Voor de oppassen die toch nog graag willen helpen en de ouders die toch voor enkele minuten of uren een oppas nodig hebben, werkt online oppassen wellicht. De kans is groot dat ouders op dit moment thuiswerken. Terwijl de ouder een online meeting heeft met zijn of haar collega’s of business partners of misschien net even een paar uurtjes goed moet concentreren op het werk, kan de oppas wellicht een handje helpen. Zo kan er een skype gesprek worden geregeld waar de oppas contact heeft met het oppaskind. Samen kunnen ze online kletsen, knutselen, dansjes oefenen of een spelletje spelen, zoals ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Hierbij raden wij aan dat de ouder ten alle tijden in hetzelfde huis blijft als het kind. Mocht er echt iets aan de hand zijn, dan is de ouder altijd in de buurt. Maar de oppas kan wellicht op deze manier net even het kind bezig houden, wanneer de ouder de tijd echt nodig heeft.

Veilig oppassen in tijden van sociale afstand