Wiegendood: oorzaken en preventie

Wiegendood: oorzaken en preventie

Door Babysits
4 minuten leestijd

Wiegendood: je hebt er misschien wel eens van gehoord, je bent er bang voor, maar weet niet precies wat het is en hoe je het risico kunt verkleinen. Om deze reden hebben wij een kinderarts die werkt in een kraamkliniek, uitgenodigd om er met ons over te praten, zodat je meer kunt leren over dit syndroom.

Wiegendood, verwijst naar de plotselinge dood van een voorheen gezonde baby. Bij Babysits vonden we dit een belangrijk onderwerp om te bespreken, zodat je dit syndroom beter kunt begrijpen en de belangrijke stappen leert om het zoveel mogelijk te vermijden. Alle informatie en adviezen die je in dit artikel vindt, zijn afkomstig van een professional, dus blijf lezen om te zien wat de kinderarts (kinderarts gespecialiseerd in pasgeborenen zorg) tijdens ons interview zei.

Wat is de wiegendood?

De kinderarts die we spraken legde uit: “Dit syndroom treedt op wanneer een gezonde baby, in de leeftijd van 0-6 maanden, plotseling overlijdt tijdens zijn of haar slaap. De dood is onverklaarbaar omdat er geen oorzaak kan worden gevonden en gebeurt altijd wanneer het kind slaapt, 's nachts of tijdens een dutje. Het kan niet optreden als hij/zij wakker is.

Slapende baby

Hoe vaak komt de wiegendood voor?

In sommige landen zijn, met name in de jaren negentig, veel preventiecampagnes georganiseerd om gezinnen aan te moedigen hun baby's niet langer op hun buik te laten slapen. Sinds deze campagnes is een duidelijke vermindering van het syndroom waargenomen.

In Nederland zijn er in 2019 169.680 baby’s geboren. Van deze 169.680 baby’s zijn er 13 baby’s die onverwacht zijn gestorven door de wiegendood.

Hoe voorkom je de wiegendood?

Het risico op wiegendood kan worden verminderd door een paar stappen en acties te volgen.

  • Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je je baby niet op zijn of haar buik moet laten slapen. Je baby op zijn rug leggen vermindert het risico op onverwacht overlijden met 75%. De eerste tip is dus om je baby op zijn rug te laten slapen op een stevig matras, en natuurlijk zonder kussen.

  • Leg je kind in bed in een “babyslaapzak”, zonder extra dekens. Overlaad het bed niet met speelgoed of knuffels, en beperk jezelf tot één knuffeldier in het bed.

  • De kinderarts benoemde ook de tip om "de baby te laten slapen in een niet-oververhitte kamer tussen 18°C en 20°C. Hiernaast is het verstandig om de baby 's nachts op de kamer van de ouders te houden tot hij/zij 6 maanden oud is".

  • Als iemand in je huishouden rookt, is het belangrijk niet in het huis te roken. Sigaretten deeltjes kunnen ook een risicofactor zijn voor baby’s.

  • Tot slot, houd er rekening mee dat als je je baby in je eigen bed laat slapen, het risico aanzienlijk toeneemt. De kinderarts legde ons uit: "Je kunt op hem/haar gaan liggen tijdens je diepe slaapfase, en dat is erg gevaarlijk". Slaap dus niet met je kind in hetzelfde bed. Een alternatief hiervoor is co-slapen, dat bestaat uit het toevoegen van een verleng-wieg aan het ouderlijk bed. Hierdoor kun je dicht bij je baby zijn zonder het risico te lopen hem of haar te verstikken.

wiegendood voorkomen

Nieuwe risicoverlagende producten

Sommige producten, zoals aangesloten kinderbedjes bijvoorbeeld, zijn gemaakt om het risico op wiegendood te verkleinen. Deze aangesloten wiegjes hebben ingebouwde microfoons die het gehuil van de baby detecteren om de baby automatisch te wiegen, en ze laten de baby inbakeren zodat hij/zij op zijn/haar rug blijft liggen.

De kinderarts die we spraken vertelde ons echter dat dit soort voorwerpen niet per se veel nuttiger zijn dan de hierboven genoemde aanbevelingen. Als je deze aanbevelingen opvolgt, zal een aangesloten babybedje je niet helpen om het risico op wiegendood verder te verminderen. Bovendien kunnen deze voorwerpen erg belastend zijn voor de ouders en dus uiteindelijk voor stress zorgen bij het kind.


We hopen dat deze informatie en het advies je hebben geholpen om de zaken duidelijker te zien. Neem gerust contact met ons op via Instagram en Facebook als je vragen hebt. Vond je dit artikel interessant? Lees dan vooral ook onze andere adviezen over ouderschap en de veiligheid van kinderen.

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan