Recycle Bakken DIY voor kinderen

Recycle Bakken DIY voor kinderen

Door Babysits
4 minuten leestijd

Ben jij op zoek naar een leuke manier om recyclen aan je kind(eren) uit te leggen? Dan hebben wij het perfecte knutselwerkje voor jou. Je kunt deze DIY samen met je kind maken en tegelijkertijd op een leuke manier uitleggen wat recyclen is en waarom het zo belangrijk is.

Wat is recyclen?

Recyclen is het hergebruiken van grondstoffen. Dit is iets anders dan producten hergebruiken. Bij het hergebruiken van producten, gebruik je bijvoorbeeld een kapot T-shirt als een schoonmaakdoek. Bij recyclen scheid je afval en uit de grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt. Van al het papier dat we verzamelen wordt dan opnieuw papier gemaakt en van alle plastic maken we nieuw plastic. Hierdoor zorgen we ervoor dat er minder bomen gekapt hoeven te worden en minder aardolie nodig is. Dit allemaal is weer super goed voor het milieu.

Er zijn verschillende soorten recycle bakken, namelijk: glasbakken, papierbakken, restafval bakken, plasticbakken en GFTbakken. In de glasbakken gooi je alleen glas. Van de potten haal je eerst de deksel af. In de papierbakken gooi je papier en karton. Let op dat je wel eerst al het plastic eromheen verwijderd. In restafval bakken gooi je al het afval wat niet in een andere bak thuis hoort, denk hierbij aan gebruikte luiers of eetresten. In de plasticbakken gooi je al het plastic waar geen statiegeld op zit. Statiegeldflessen worden hergebruikt en kan je bij de supermarkt inleveren. GFTbakken staan voor Groente Fruit Tuinafval. Als je de hele dag in de tuin hebt opgeruimd, kan je al het afval in die bak gooien. Je kan er ook fruit-en groente schillen weggooien.

Maak het knutselwerkje

Dit doe-het-zelf-knutselwerkje is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en is een leuke en unieke manier om hen iets uit te leggen over recyclen. Het is ook een perfect project om te doen tijdens het babysitten!

Om het knutselproject te maken, heb je nodig:

  • Gekleurd papier of karton
  • Schaar
  • Plakband en/of lijm
  • Potlood
  • Eventueel een printer

recycle bak diy voor kinderen stappen

Stap 1:

Bepaal hoe groot je je recycle bak wilt hebben en knip je gekleurde vellen in de lengte tot je de juiste grootte hebt.

Stap 2:

Vouw je vel in 4 gelijke delen, zodat je dit in een vierkant kan vouwen. Maak het daarna vast met plakband.

Stap 3:

Voor de rand van de deksel heb ik het afgeknipte deel van stap 1 gebruikt. Deze vouw je ook in vier gelijke delen.

Stap 4:

Vouw dit in een vierkant en plak het aan de binnenkant aan elkaar vast.

Stap 5:

Knip een vierkant uit wat op je deksel past. Leg de rand van de deksel op een stuk papier en teken hoe groot het vierkant moet worden. Zorg ervoor dat er een stuk uitsteekt zodat je dit aan de binnenkant kunt vastplakken/lijmen.

Stap 6:

Maak het vierkant vast aan de rand van je deksel.

Stap 7:

Controleer of de deksel goed op je bak past, zo niet kan je dit nog aanpassen.

Stap 8:

Maak de opening van je recycle bak. Doe dit door een gat te maken midden in je bak en hieruit een vierkant/rechthoek te knippen.

Stap 9:

Print of teken waar de recycle bak voor is (Dit kan karton, plastic, restafval of glas zijn) en dingen die je in je recycle bak kunt gooien. Denk aan glazen potten, kartonnen dozen of pizzarestjes. Je kunt het uiteraard verder versieren hoe je het wilt. Wees creatief.

Nu kan je je kind op een speelse manier uitleggen hoe recycle bakken werken en waar het goed voor is. Leg alles voor je kind neer en leer ze alles in de juiste bak te gooien. Ga ook met ze het gesprek gaan als ze het mis hebben.

Wij hopen dat jij en je kind met veel plezier deze DIY gaan maken. Ben je op zoek naar meer informatieve DIYS? Neem een kijkje op onze klimaatactie pagina en Do It Yourself pagina.