Kinderopvang voor je baby

Kinderopvang voor je baby

Door Babysits
4 minuten leestijd

De geboorte van je kindje komt steeds dichterbij en er zijn vanzelfsprekend een heleboel zaken die op orde gesteld moeten worden. Het regelen van de juiste verzekering, het inpakken van de ziekenhuistas, het voorbereiden van de geboortekaartjes en meer. Verder is het ook belangrijk om na te denken over zaken die verder na de geboorte van belang kunnen zijn, zoals het inschakelen van de juiste kinderopvang voor jullie kroost. Als werkende ouder kan het een moeilijke beslissing zijn om jouw baby na je verlof achter te laten bij iemand anders. Is dit wel goed voor jouw baby? Bij wie wordt jouw baby ondergebracht? En wat kan je als ouder het beste doen? Wij zetten het op een rijtje.

Wat heeft een baby nodig?

Volgens experts is de allereerste levensfase erg cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Hierbij is het belangrijk dat een baby niet te veel stress ervaart en zich bevindt in een vertrouwd milieu (Bron: Volkskrant, 2018). Om deze reden wordt er aangeraden om de baby onder te brengen in een huiselijke omgeving met de aanwezigheid van vertrouwde gezichten. Een baby heeft namelijk consistentie nodig wanneer het aankomt op fysieke en emotionele verzorging. De afwezigheid van deze consistentie kan ertoe leiden dat een baby geconfronteerd wordt met een overvloed aan nieuwe prikkels en ontstaat er stress. Gezinspedagoog Su’en Verweij benadrukt het volgende over een van de mogelijke stressfactoren:

“ Als je baby telkens door iemand anders, en dus op een andere manier
wordt opgepakt en verschoond, heeft dat impact op hoe je je voelt “
(Bron: Volkskrant, 2018)

Overmatige blootstelling aan een dergelijke prikkel kan leiden tot een verhoogd cortisolwaarde; een hormoon dat ontstaat naar aanleiding van een verhoogd stressniveau. Enige hoeveelheid stress kan natuurlijk geen kwaad, maar hoge hoeveelheid stress kan mogelijk invloed bijdragen aan stressgevoeligheid, het immuunsysteem, en de hersenen van een baby (Bron: De Weerth, 2015). Dit zou vooral zo het geval kunnen zijn bij baby’s van 4 tot 8 maanden oud (Bron: Marilse Eerkens, 2012). Onderzoek naar het desbetreffende verband en bevindingen zijn echter nog onvoldoende. Waar sommige baby’s sneller gevoelig lijken te zijn voor prikkels, blijken de andere baby’s juist te genieten van de hoeveelheid prikkels om zich heen. Om deze reden is het uiterst belangrijk voor de ouders om goed te letten op de gemoedstand van hun kind.

Verschillende vormen van kinderopvang

Lees ons vorige artikel voor een volledig overzicht van de verschillende vormen van kinderopvang. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van een aantal in het kort.

Kinderopvang_Babys

Tips voor ouders en hun baby

Lees hier de volgende tips voor een soepele overgang naar kinderopvang:

  1. Regel kinderopvang voor op langere termijn.
  2. Minimaliseer het aantal verzorgers.
  3. Wen geleidelijk. Blijf er in het begin een tijdje bij en start met halve dagen.
  4. Communiceer noodzakelijke informatie over je baby (bv. allergieën).
  5. Geef je baby vertrouwde objecten mee (bv. een knuffelbeest).
  6. Wees zelfverzekerd en heb vertrouwen in de situatie. Baby's kunnen namelijk de gemoedstand van hun ouders goed aanvoelen.

Door middel van dit artikel hopen wij ouders te assisteren bij het regelen van kinderopvang voor hun baby. Het blijft een lastige keuze om je kind achter te laten bij een ander, maar vergeet absoluut niet dat het de normaalste zaak van de wereld is. Vele werkende ouders hebben na de geboorte simpelweg geen andere keuze en bovendien kan het een goede nieuwe ervaring zijn in de ontwikkeling van jouw baby.

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan