Eerste hulp bij kinderen

Eerste hulp bij kinderen

Door Babysits, 3 minuten leestijd

De kennis van ouders en babysitters schiet vaak tekort, waardoor er jaarlijks honderden kinderen bij de Spoedeisende Hulp eindigen, terwijl dit voorkomen had kunnen worden. Om ouders en babysitters beter te informeren over de gevaren van sommige situaties zijn er speciale EHBO-cursussen opgericht voor de eerste hulp bij kinderen. Maar waarom zou je zo’n cursus volgen? En wat houdt zo’n cursus precies in?

Wat is een EHBO-cursus?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Met deze cursus leer je hoe je moet omgaan en handelen bij bepaalde en soms levensgevaarlijke situaties. Dit is extreem handig om te weten bij babysitwerk. Zodra je een ongeluk ziet gebeuren of wanneer er lichamelijk letsel is ontstaan bij een kind, is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Met een EHBO-cursus leer je hoe je de persoon met lichamelijke letsel hulp kan verlenen.

Wat voor EHBO-cursussen zijn er allemaal?

Er zijn vele EHBO-cursussen te volgen. We hebben voor je enkele cursussen opgesomd die te maken hebben met kinderen en hun veiligheid.

  • EHBO bij Baby’s en Kinderen
  • Eerste hulp aan kinderen
  • Veilige hechting tussen ouder en kind
  • Jeugd eerste hulp
  • Herken kinderziekten
  • Reanimatie
  • Ernstige allergie
  • EHBO voor volwassenen

Zijn babysitters verplicht om een EHBO-certificaat te behalen?

Als babysitter werk je dagelijks met kinderen. Ondanks dit zijn babysitters, in tegenstelling tot onthaalouders en kinderopvang, niet verplicht om een EHBO-certificaat te hebben. Toch kunnen er vele momenten voorkomen waarin het handig is als je als babysitter en natuurlijk ook als ouder zo’n certificaat hebt.

Waarom zou je een EHBO-cursus moeten volgen?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Kinderen zijn wild, ze rennen rond, klimmen en klauteren. Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan zomaar voorkomen dat kinderen in het water vallen, ergens tegenaan rennen of zich verslikken. Geef eens eerlijk toe… weet jij dan wat je precies moet doen?

De meeste babysitters en ouders weten niet hoe ze moeten handelen en kunnen de situatie van het kind soms zelfs verergeren. Het is daarom uiterst belangrijk dat je weet wat je moet doen in bepaalde situaties. Met een EHBO-cursus leer je onder anderen:

  • Rustig te blijven en correct te handelen

Allereerst leer je goed omgaan met de situatie. Je leert om rustig te blijven en hoe je goed kan handelen op meerdere crisissituaties.

  • Instantelijk handelen

Het kan voorkomen dat een rit naar het ziekenhuis te lang duurt of dat je nog moet wachten voordat de ambulance komt. In dit soort gevallen is het uiterst belangrijk dat je precies weet hoe je moet handelen. De eerste minuten zijn namelijk cruciaal, vooral bij kleine kinderen. Soms kan dit zelfs het leven van een persoon redden.