Hoe kies je een gezinshond?

Hoe kies je een gezinshond?

Door Babysits
4 minuten leestijd

Honden zijn de meest populaire huisdieren van mensen. Op het moment zijn er meer dan 350 hondenrassen bekend. De top tien meest populaire hondenrassen zijn de Shih Tzu, de Poedel, de Teckel, de Boxer, de Engelse Bulldog, Golden Retriever, de Beagle, de Yorkshire terrier, de Duitse herder en de Labrador. Dit zijn stuk voor stuk allemaal geweldige honden, maar niet elke hond is geschikt voor het gezinsleven. Wil jij graag je gezin uitbreiden met een lieve viervoeter? Lees het volgende artikel en kom erachter waar je op moet letten bij het zoeken van een gezinshond en welke honden de ultieme gezinshonden zijn!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een gezinshond?

Als je al een gezinnetje hebt en je wilt graag een hond adopteren dan is het belangrijk om na te denken over wat voor soort hond je graag wilt. Hierbij kun je denken aan een grote hond, een hond die houdt van wandelen enz. Datgene wat echter het meest belangrijk is voor een gezinshond is of de hond goed met kinderen kan opschieten. Je wilt natuurlijk wel dat het klikt tussen je kind(eren) en de hond! Belangrijke onderdelen waar je goed op moet letten bij honden zijn de achtergrond van de hond, het energielevel, de leeftijd en de persoonlijkheid.

Waar komt de hond vandaan?

Mocht je een hond uit het asiel halen, let dan goed op waar deze hond vandaan komt. Als deze hond bijvoorbeeld mishandeld is of van een broodfokker komt dan kan het goed zijn dat de hond erg angstig is voor kinderen of zelfs agressief kan zijn. Slechte ervaringen vanuit het verleden kunnen honden namelijk erg angstig en onvoorspelbaar maken. Vraag dan ook altijd aan degene waar je de hond vandaan haalt wat de achtergrond van het dier is.

Wat is het energielevel van de hond?

Voordat je een hond uitkiest is het belangrijk om erover na te denken of je graag lange wandelingen wilt maken met de hond, veel met de hond wilt spelen of alleen een schoothondje wilt. Niet alle hondenrassen hebben evenveel energie. Hiernaast ligt het natuurlijk ook aan de omgeving waar de hond komt te wonen. Woon je in een flat dan is het voor een rustige hond gunstiger dan een hond met veel energie. Honden met veel energie vinden het fijn als zij bijvoorbeeld in de tuin kunnen ravotten.

Wat is de leeftijd van de hond?

Als je een puppy in huis haalt moet je erg voorzichtig zijn met de kinderen. Je wilt natuurlijk niet dat zij per ongeluk de kleine pup bezeren of angstig maken. Maar ook als je een oudere hond in huis haalt moet je goed opletten. Hoe ouder de hond wordt, hoe minder goed de hond tegen drukte en snelle bewegingen kan. Met jongere kinderen is dit wellicht niet de beste situatie.

Hoe groot is de hond precies?

De grootte van een hond kan ook een belangrijke factor zijn. Wil je bijvoorbeeld dat je kinderen de hond ook uitlaten? Dan is een wat kleinere hond net iets handiger. Zo voorkom je dat je kind omver getrokken wordt door de hond, zodra hij bijvoorbeeld een andere hond tegenkomt.

Wat is de persoonlijkheid van de hond?

De persoonlijkheid van elke hond is anders. Sommige honden houden van kinderen en kunnen hier goed mee opschieten, maar andere honden hebben weinig geduld met kinderen. Laat jezelf dan ook goed informeren over wat voor persoonlijkheid welke hond heeft.

De volgende hondenrassen staan bekent om hun kindvriendelijke karakter;

  • Mopshondje
  • Keeshond
  • Cairn terrier
  • Maltezer
  • Samoyed
  • Beagle
  • Poedel
  • Engelse Cockerspaniël
  • Labradoodle
  • Engelse Bulldog
  • Boxer
  • Ierse setter
  • Newfoundlander
  • Berner Sennenhond
  • Labrador retriever
  • Golden retriever

Mocht je een hond willen toevoegen aan je gezin dan zijn er zeker genoeg opties! Benieuwd naar de karaktereigenschappen van deze kindvriendelijke hondenrassen en naar welke hond het best bij je gezin past? Doe onze honden quiz! Maar onthoud goed dat elke hond, welk ras dan ook, een goede training moet krijgen, zodat ze te vertrouwen zijn bij kinderen. Welke hond past het best bij jou en het gezin? Laat het ons weten!

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan