Is babysitten zwartwerk?

Is babysitten zwartwerk?

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
4 minuten leestijd

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of je als babysitter zwart aan het werk bent en of je belasting moet betalen over het geld dat je hebt verdiend als babysitter? Maak je geen zorgen, met onze volgende tips kun je er zeker van zijn zijn dat je als babysitter niet zwart aan het werk bent!

Wat is zwartwerken?

Wanneer jij werkt voor iemand en hier geld aan verdient, maar over dit verdiende geld geen belasting of sociale premie betaald, ben je aan het zwartwerken. Zwartwerkers worden meestal contant uitbetaald, zodat het moeilijker te achterhalen is of iemand wel of niet is betaald.

Het voordeel van zwart werken is dat je geen belasting over je verdiende geld hoeft te betalen, waardoor je meer geld overhoudt. Wanneer je wit werkt krijgt betaal je wel belasting over je loon. Hierdoor krijg je netto minder geld uitgekeerd dan wanneer je zwart werkt.

Waarom is zwart werken verboden?

Zwart werken lijkt veel voordeliger dan wit werken, maar vergeet niet dat zwartwerken strafbaar is. Wanneer je grote bedragen hebt verdiend en deze niet hebt aangegeven bij de belasting, dan ziet de overheid dit als fraude. Wanneer ze hier achter komen, krijg je een boete, kun je zelfs een strafblad krijgen en kan de belasting een naheffing vorderen waarbij je alsnog belasting moet betalen over je in het verleden verdiende geld. Dit is natuurlijk iets wat je liever niet wilt hebben.

Is babysitten zwartwerk?

Maar nu de grote vraag: ‘Is babysitten zwart werk’? Het antwoord hierop is nee, al moet je je wel aan een aantal regels houden om dit te voorkomen. Als je een babysitter bent, dan wordt je loon vaak bruto uitbetaald. Je ‘werkgever’ (de ouder) houdt namelijk geen loonheffing in op je salaris. Aangezien jij als babysitter meestal geen contract hebt en dus niet in loonverband werkt, hoeft je werkgever dit ook niet te doen. De babysitter moet daarentegen wel het verdiende geld aangeven bij de belasting om zwartwerk te voorkomen.

zwartwerken

Moet ik mijn belasting aangeven over mijn babysit geld?

Als je als babysitter in loonverband werkt, gaan de belastingen via de normale weg. De werkgever houdt loonbelasting en andere premies in op je salaris. De meeste babysitters werken echter niet in loonverband. De ouders betalen geen loonbelasting over jouw loon en je krijgt de vergoeding volledig uitbetaald. Ook als je als babysitter niet in loonverband werkt, moet je het geld dat je hebt verdient wel aangeven bij de belasting. Er moet namelijk altijd berekend worden of je inkomstenbelasting moet betalen, anders ben je aan het zwartwerken en dit is strafbaar.

babysit belasting

Hoeveel geld houd ik nog over na het aangeven van mijn belasting?

Je wilt natuurlijk niet dat al je zuurverdiende geld naar de belasting gaat. Dat snappen wij goed. Het is daarom dan ook de keuze van veel babysitters om toch zwart te gaan werken en hun verdiende geld niet aan te geven bij de belasting. Maar wees niet bang! De kans dat je als babysitter daadwerkelijk belasting hoeft te betalen is klein. Als je namelijk minder dan 8 uur per week werkt als 'huispersoneel ander dan dienstboden', hoef je uberhaupt geen belasting te betalen. Als babysit val je in deze categorie, omdat je intellectuele prestaties verricht voor een huishouden.

Ook als je meer dan 8 uur per week werkt is er nog niks aan de hand. Er bestaat er in Belgie namelijk een belastingvrij basisbedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. In 2021 is dit bedrag 9.050 euro per jaar. Als je jaarlijkse inkomsten niet hoger zijn dan dit bedrag hoef je dus helemaal geen belasting te betalen. Aangezien babysitters meestal niet veel werken is de kans groot dat je inkomsten lager zijn dan het basisbedrag waardoor er geen inkomstenbelasting in rekening zal worden gebracht. Je kunt je babysit geld dus beter wel aangeven bij de belasting, zo betaal je waarschijnlijk alsnog geen belasting en ben je ook niet strafbaar.


Nu je weet hoe je ervoor kunt zorgen dat je als babysitter niet aan het zwartwerken bent, is het tijd om aan de slag te gaan! Ben je helemaal klaar om te beginnen met babysitten? Vind dan snel een babysit job bij jou in de buurt!

Babysitten Antwerpen

Babysitten Brussel

Babysitten Gent

Babysitten Turnhout

Babysitten Brugge

Vind meer babysit jobs

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan