Leuke en Leerzame Lenteknutsels voor Kinderen

Leuke en Leerzame Lenteknutsels voor Kinderen

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
9 minuten leestijd

Heb jij de subtiele veranderingen in de natuur al opgemerkt? De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en de grond wordt langzaam versierd met mooie bloemen. Het is tijd voor de lente en alle fijne gevoelens die zij met zich mee brengt. Leer hoe je gezonde muffins kunt maken voor je (oppas)kinderen, maak lente dieren van zoutdeeg of bouw een bijenkorf terwijl je je kinderen leert over de veranderingen van seizoenen en het belang van bijen!

De lente is officieel hier! Dit betekent dat er een einde is gekomen aan de winter en dat het tijd is voor warmere dagen. Het begin van de lente wordt ook wel de lente-equinox of lentepunt genoemd. Dit is een astrologisch fenomeen, waarin de zon met grotere intensiteit op de evenaar van de aarde schijnt, waardoor dag en nacht precies even lang duren (beide 12 uur).

Op het Noordelijk halfrond van de aarde, begint de lente over het algemeen tussen 20 en 21 maart. Terwijl op het Zuidelijk halfrond de lente pas begint** tussen 21 en 23 september**. Dit komt door de positie van de aarde ten opzichte van de zon!

Lenteknutsels voor kinderen

Nu je iets meer weet over hoe de winter plaats maakt voor de lente, waarom zal je het nieuwe seizoen niet vieren met een paar leuke lenteknutsels en activiteiten voor kinderen die ze fantastisch zullen vinden? Doe lekker mee!

Lente activiteiten en knutsels voor kinderen


Zoutdeeg Lente Dieren

Er zijn veel dieren die het fantastisch vinden om tevoorschijn te komen tijdens de lente! Vlinders, egels, lieveheersbeestjes en slangen zijn een paar van de dieren die tevoorschijn komen wanneer de dagen langer en warmer worden. Zo kun jij deze dieren maken met zoutdeeg!

Wat heb je nodig?

 • 240 gram bloem
 • 300 gram zout
 • 180 milliliter water
 • 1 eetlepel olie
 • Verf
 • Kwasten

Stap 1

Zoutdeeg Lente Dieren

Mix alle ingrediënten in een kom en kneed het deeg totdat het een egaal mengsel is geworden.

Stap 2

Zoutdeeg Lente Dieren

Boetseer jouw dieren! Wij kozen ervoor om een lieveheerstbeestje, een libelle, een rups, een egel, een slang en een slak te maken, maar je kunt kiezen voor ieder lente dier wat je kunt bedenken. Een vlinder is bijvoorbeeld ook erg leuk!

Stap 3

Zoutdeeg Lente Dieren

Wanneer je dieren klaar zijn, bak je ze af in de oven voor ongeveer 30 minuten op 150 graden. Als de oven klaar is, zouden de dieren hard moeten zijn geworden. Laat ze een paar uur afkoelen voordat je verder gaat,

Stap 4

Zoutdeeg Lente Dieren

Wanneer je dieren zijn afgekoeld, kun je ze gaan schilderen! Gebruik kleuren die je leuk vind, bijvoorbeeld de realistische kleuren of laat je fantasie de vrije loop en geef de dieren leuke en onverwachte kleurencombinaties.

Zoutdeeg Lente Dieren

En je bent alweer klaar! Je kunt jouw zelfgemaakte dieren gebruiken als decoratie in je kamer en bewonderen hoe ze de lente nóg mooier maken!


Bijenkorf Knutsel en het Belang van Bijen

Bijen zijn misschien wel een van de meest iconische dieren van de lente (en eigenlijke alle andere seizoenen!). De lente is de belangrijkste tijd van het jaar voor de bijen!

Maar waarom zijn bijen belangrijk voor ons ecosysteem?

Tijdens de lente worden de bijenkolonies steeds groter omdat ze zich voortplanten en zo zijn de bijenkorven nog drukker dan ooit tevoren! Omdat er meer bijen zijn, wordt er ook meer honing gemaakt. Maar weet jij hoe dat gebeurt? Nu er zoveel nieuwe planten beginnen te bloeien, kunnen de werkbijen meer dan 2000 bloemen per dag bezoeken, om zo nectar te verzamelen om hun kolonie mee te voeden. Wanneer ze de honing opslaan in de bijenkorf zal het verdampen waardoor de honing zoals wij het kennen ontstaat! Is dat niet fascinerend?!

Hoe maak ik een bijenkorf voor kinderen

De hoofdtaak van bijen is bestuiving. Tijdens het verzamelen van de heerlijke nectar die hun kolonie zal voeden, verplaatsen de bijen pollen van bloem tot bloem, waardoor deze zich weer sneller kunnen voortplanten! Onderzoek toont aan dat 2% van de wilde bijen op aarde zorgen voor de bestuiving van 80% van de planten op aarde! Dit betekent dat zonder de bijen onze gewassen, en daarmee een groot deel van ons voedsel, niet goed zou kunnen groeien waardoor zowel de mens als dieren niet genoeg eten zouden hebben om te overleven. **Hierdoor zijn de bijen dus zo belangrijk voor zowel de mens als alle andere dieren op aarde! **

Nu je genoeg informatie hebt om je** kind te leren bijen te waarderen, in plaats van bang voor ze te zijn**, waarom maken we niet nog een leuke lente knutsel? Lees mee en leer hoe je een bijenkorf kunt maken.

Wat heb je nodig?

 • 1 of 2 cornflake dozen (afhankelijk van de grootte van de doos en de bijenkorf die je zult maken)
 • Karton
 • Geel knutselpapier
 • Zwart papier
 • Touw
 • Schaar
 • Lijm
 • Plakband
 • Liniaal
 • Potlood
 • Plastic oogjes (optioneel)

Stap 1

Bijenkorf knutselen voor kinderen

Begin met het knippen van repen uit de cornflakes dozen. Wij gebruikten een liniaal en potlood om ze gelijk te maken zodat je er makkelijker mee kunt werken. Je hebt ongeveer 30 tot 40 repen nodig van 3x10 centimeter.

Stap 2

Bijenkorf knutselen voor kinderen

Maak, door het potlood te gebruiken, kleine rolletjes van alle repen en plak ze vast met plakband. Dit zijn je honingraten.

Stap 3

Bijenkorf knutselen voor kinderen

Knip nu een stuk karton in een rechthoek van 26x10 centimeter. Gebruik het liniaal om te meten en de rechthoek in te delen in 5 delen van 5x10 centimeter, en één deel van 1x10 centimeter zoals te zien in de foto.

Stap 4

Bijenkorf knutselen voor kinderen

Vouw de verschillende delen die je hebt uitgemeten en gebruik het kleinere deel om het aan elkaar vast te lijmen. Het zal een vijfhoekige vorm worden. Je kan het liniaal gebruiken om het vouwen wat makkelijker te maken.

Stap 5

Bijenkorf knutselen voor kinderen

Vul de vijfhoek met de rolletjes die je net hebt gemaakt. Je knutselwerk begint steeds meer te lijken op een bijenkorf!

Stap 6

Bijenkorf knutselen voor kinderen

Het is tijd om wat kleur toe te voegen! Knip het gele knutselpapier in dezelfde grootte als het stuk karton: 26x10 centimeter. Plak het rondom de bijenkorf.

Stap 7

Bijenkorf knutselen voor kinderen

Versier jouw bijenkorf! Knip van het zwarte papier een paar dunne zwarte reepjes en plak het rondom de vijfhoek. Je kunt oogjes toevoegen door plastic oogjes op te plakken of ze te tekenen, zodat je bijenkorf op een bij lijkt! Knoop een touwtje rond de bovenkant van de bijenkorf zodat je hem kunt ophangen waar je wilt!

Bijenkorf knutselen voor kinderen

Je bijenkorf is klaar! Hang het buiten op en kijk of jouw lokale bijen er in willen wonen, of hang het gewoon in huis op als lente decoratie!


Spinazie Muffins: een makkelijke manier om je kind meer groente te laten eten!

Heeft jouw kind moeite met het eten van groenten? Deze bloem-vormige spinazie muffins zouden daar zomaar eens een oplossing voor kunnen zijn!

Ze zijn niet alleen een mooie felle kleur groen, maar zijn ook nog eens heel lekker en makkelijk aan te passen: je kunt bananen of ander fruit toevoegen voor meer vitaminen, of stukjes chocolade voor nog meer heerlijkheid!

Ingredienten:

De ingrediënten zijn simpel, net als het maken van deze heerlijke muffins!

 • 350 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 gram verse spinazie
 • 100 milliliter zonnebloemolie
 • 200 gram suiker
 • Vanille extract
 • 3 eieren

Spinazie Muffins voor Kinderen

Stap 1

Mix de eieren met de suiker en het vanille extract totdat het schuimt. Kook de spinazie voor ongeveer 1 minuut, giet af en doe in de blender.

Stap 2

Stop de spinazie hierna bij de ei-mix en voeg ook de zonnebloemolie toe. Zeef het bakmeel, en voeg het langzaam toe aan de mix.

Stap 3

Mix langzaam het bakmeel met de rest van het mengsel totdat er een pannenkoekbeslag-achtige mix ontstaat.

Stap 4

Stop met een lepel het beslag in met olie ingevette muffinvormpjes.

Stap 5

Bak in een voorverwarmde oven op 180°C voor 15 minuten of totdat de muffins bruin zijn. Laat de muffins afkoelen en doe er dan een beetje poedersuiker bovenop. Eet smakelijk!

Spinazie Muffins voor kinderen makkelijk recept


Nu het buiten weer warmer wordt, kun je deze leuke activiteiten ook buiten doen! Geniet van de natuur met je kinderen en kijk ook eens naar andere leuke buitenactiviteiten met kinderen, die te vinden zijn op onze Tips & Artikelen pagina. Fijne lente!

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan