Babysit Tips: Word de beste Babysitter

Babysit Tips: Word de beste Babysitter

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
7 minuten leestijd

Ga je voor het eerst babysitten en ben je een beetje nerveus over hoe het zal verlopen? Lees dan snel onze babysit tips over hoe jij je zo goed mogelijk kan voorbereiden op je eerste babysit job. Hiernaast geven een aantal babysitters tips vanuit hun eigen ervaring! Na het lezen van deze blog ben jij helemaal klaar voor die eerste babysitafspraak!

Tips Babysitten

Denk terug aan jouw ervaring met babysitters

Kun je jouw babysit herinneren van toen je nog een kind was? Wat maakte hem of haar zo geweldig? En waar was er nog ruimte voor verbetering? Was je babysitter bijvoorbeeld benaderbaar en geduldig? Leer van je eigen ervaringen en wees de kinderoppas die jij zelf wilde hebben toen je een kind was. Denk na over de kwaliteiten en eigenschappen die je nodig hebt om een goede babysit te zijn. Realiseer je wel dat deze kunnen verschillen, afhankelijk van de leeftijd van het kind waarop je past.

Bekijk in dit artikel de karaktereigenschappen van een babysitter en beantwoord de vragen om te zien of jij er klaar voor bent om een babysit te zijn.

Wees georganiseerd en maak een planning

Om jouw professionaliteit te behouden en het gezin niet teleur te hoeven stellen, raden we je aan om een overzichtelijke planning bij te houden. Als je een babysitafspraak met de ouders maakt, vraag dan ook hoe lang deze zal duren. Plan nooit een afspraak als je niet zeker weet of je je eraan kan houden. Wanneer je je afspraken via Babysits plant, zullen we je ook een herinnering sturen. Zo blijf je goed georganiseerd!

Blijf kalm

Volg het advies en houd je kalm! Kinderen zullen beter op je reageren als je kalm blijft. Dit zorgt voor minder stress en een betere band met de kinderen. Als je dit doet, zal je zeker vaker gevraagd worden om te komen babysitten.

Babysit tips

Kledingkeuze

Als je je op je gemak voelt in je kleding, zal je ook meer ontspannen en zelfverzekerd zijn. Houd er bij het kiezen van een outfit rekening mee dat je veel zal rondrennen, op de grond zal zitten en een knoeiende baby eten zal geven. Je kan dus verwachten dat je kleding een beetje vies wordt, laat daarom ook zeker die hakken of nieuwe blouse thuis. Kies voor een spijkerbroek, een leuk T-shirt en een paar sneakers. Zorg ervoor dat jouw kleding geschikt is om in de buurt van kinderen te dragen. Draag bijvoorbeeld geen T-shirt met ongepaste of onbeleefde tekst of illustratie erop.

Volg de regels en instructies

Tijdens het babysitten zal je er snel achter komen dat elk gezin andere regels, verwachtingen en instructies zal hebben. Daarom is het ook belangrijk om hierover te vragen tijdens het plannen van de eerste babysitafspraak. Het is beter te veel dan te weinig te vragen, je moet tenslotte goed op de hoogte zijn van wat allemaal wel en niet mag tijdens het babysitten. Vraag bijvoorbeeld wat je moet doen als de telefoon gaat of als er iemand aan de deur staat.

Wanneer je op een baby gaat passen, moet je de ouders zeker vragen voor specifieke instructies. Zo kan jij zo goed mogelijk voor de baby zorgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk te weten waar alle babyspullen liggen, zoals luiers, spenen, enzovoort. Maak ook duidelijke afspraken over het gebruiken van de spullen van het gezin. Als je bij hen thuis gaat oppassen, ga er dan niet vanuit dat je gebruik mag maken van al hun faciliteiten (koelkast, tv, telefoon, enz.). Vraag hier dan ook zeker naar om een probleemloze babysitervaring te garanderen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de oppas-checklist gebruiken:

Babysit-checklist

Houd de ouders op de hoogte

Niet elke ouder heeft hier behoefte aan, maar veel ouders vinden het fijn als je hen op de hoogte houdt van hoe het gaat met hun kinderen. Je kunt een korte update geven via bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht of een fotootje opsturen van wat jullie aan het doen zijn. Zo stel je de ouders gerust.

babysit tips

Houd het leuk met activiteiten

Natuurlijk is het belangrijk om je te houden aan de regels en instructies van de ouders, maar je moet niet vergeten om lol te maken met de kinderen. Zorg ervoor dat je van tevoren al aan een paar leuke activiteiten hebt gedacht die je samen met je oppaskind(eren) kunt gaan doen. Denk hierbij aan knutselen, spelletjes spelen of een buitenactiviteit. Zorg er wel voor dat de ouders de attributen voor de activiteit al thuis hebben liggen of dat jij het zelf vanuit huis meeneemt.

Houd er rekening mee dat de activiteiten wel moeten passen bij de leeftijd van de kinderen. Bekijk ons artikel 'kinderactiviteiten per leeftijd' voor leuke ideeën. Lees hier de ervaringen van verschillende oppassen en wat zij voor activiteiten doen tijdens het oppassen.

babysit activiteiten

Plan noodprocedures

Noodsituaties zijn meestal een zeer zeldzame gebeurtenis, maar het blijft nog steeds heel belangrijk om voorbereid te zijn voor het geval dat er iets gebeurt. Bespreek met de ouders wat je moet doen als bepaalde situaties zich voordoen. Zorg ervoor dat je het contactnummer van de ouders en de hulpdiensten weet, maar ook dat je alle benodigde informatie hebt om in geval van nood te kunnen helpen. Verder is het aan te raden om eventuele allergieën en ziektes die de kinderen kunnen hebben van tevoren te bespreken. Als er van je verwacht wordt om medicijnen aan een kind te geven, is het heel belangrijk om de precieze hoeveelheid op een papiertje te hebben staan. Wees altijd voorbereid en verwacht het onverwachte.

Veiligheid van het kind

Om je nog beter voor te bereiden kan je een EHBO-cursus volgen voor kinderen. Als babysitter heb je namelijk de verantwoordelijkheid om voor een kind te kunnen zorgen, hulpdiensten in te schakelen en snel te schakelen in geval van nood. Door het volgen van een EHBO-cursus krijg je meer kennis over onderwerpen zoals reanimeren en letsels.

Benodigdheden meenemen

Wanneer je je op een babysitafspraak voorbereid, zorg er dan voor dat je alle benodigdheden die je denkt nodig te hebben meeneemt. Stop bijvoorbeeld gezonde snacks voor jezelf en voor de kids in je kinderoppas-tas, knutselspullen, pleisters en eventueel je favoriete kinderboek. Je kan beter goed voorbereid zijn. Mocht je in de avond gaan oppassen op de kinderen dan kun je bijvoorbeeld ook je eigen huiswerk meenemen, zodat je hier aan kunt werken wanneer de kinderen slapen.


Ben je helemaal klaar om te beginnen met babysitten? Vind dan snel een babysit job bij jou in de buurt!

Babysitten Antwerpen

Babysitten Brussel

Babysitten Gent

Babysitten Turnhout

Babysitten Brugge

Vind meer babysit jobs

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan