Een Groeipakket op maat van elk gezin | MyFamily

Een Groeipakket op maat van elk gezin | MyFamily

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
6 minuten leestijd

Het Groeipakket ken je wellicht beter als kinderbijslag of kindergeld. Met deze financiële steun wil de overheid ervoor zorgen dat ouders hun kinderen alle kansen kunnen geven. Elk gezin krijgt daarom een bedrag op maat. Hoe dat precies zit? MyFamily, een van de uitbetalers van het Groeipakket, legt hier graag alles voor je uit.

Vind snel een antwoord op jouw vraag of lees het hele artikel om helemaal mee te zijn:

Wat is het groeipakket?

Het Groeipakket is sinds 2019 de naam voor de kinderbijslag in Vlaanderen. Ouders ontvangen elke maand een bedrag voor de opvoeding en verzorging van hun kind(eren). De overheid wil alle gezinnen op die manier financieel ondersteunen. Handig om bijvoorbeeld een babysit in te schakelen wanneer je eens qualitytime wil zonder je kroost. 😉

Wist je dat een Groeipakket eigenlijk uit verschillende onderdelen bestaat? Alles begint bij het eenmalige Startbedrag. Dat kan je aanvragen wanneer je een kindje verwacht. Zodra je kindje geboren is, krijg je maandelijks een basisbedrag. Daar kunnen nog enkele premies bij komen afhankelijk van jouw gezinssituatie. Vermits elk gezin anders is, krijgt niet iedereen hetzelfde bedrag. Bekijk hier alle details over de opbouw van jouw Groeipakket.

Heb ik recht op een Groeipakket?

Je hebt onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag tot de 18de verjaardag van je kind. Tussen 18 en 25 jaar mogelijk ook nog, maar dan zijn er welk enkele voorwaarden. Zo moet je o.a. onderwijs volgen en mag je ook niet te veel uren werken als jobstudent.

Hoe kan ik een Groeipakket aanvragen?

Meestal krijg je het Groeipakket automatisch, maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Vroeg je een Startbedrag (vroeger kraamgeld of geboortepremie) aan tijdens je zwangerschap?

Dan volgt de uitbetaling vanzelf. Je hoeft niets meer aan te vragen. Ben je zwanger en vroeg je nog geen geboortepremie aan? Regel dan nu je Startbedrag eenvoudig online via MyFamily.

Verhuis je naar Vlaanderen met je kind(eren)?

Dan moet je nog wel een aanvraag doen. Dat kan via dit online formulier. Doe je liever een aanvraag op papier? Download dan dit aanvraagformulier en stuur het ingevuld via mail naar info@myfamily.be of per post naar MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen.

Maak jij binnenkort deel uit van de grote MyFamily-familie? MyFamily verwelkomt jouw gezin met open armen.

Op welk bedrag kan ik rekenen?

Elk gezin krijgt een bedrag op maat afhankelijk van wanneer je kind(eren) geboren werd(en), jullie gezinsinkomen en je gezinssituatie. Lees hier wat er allemaal in jouw pakket kan zitten.

Benieuwd welk bedrag jij zal ontvangen? Check het met deze handige Groeipakket Calculator. Met deze online tool bereken je in enkele kliks jouw bedrag.

Wanneer staan de centjes op mijn rekening?

Jouw Groeipakket staat ten laatste de 8ste van elke maand op je rekening. Check de uitbetalingskalender van 2022 voor de exacte data.

De jaarlijkse schoolbonus krijg je eenmalig in augustus. Dat bedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren). Ontdek hier hoeveel je zal krijgen.

Kan ik de kosten van de opvang van mijn kinderen terugvragen aan mijn Groeipakketuitbetaler?

In het Groeipakket bestaat er “de kinderopvangtoeslag”. Je ontvangt deze kinderopvangtoeslag als je
kinderen naar een niet-inkomensgerelateerde kinderopvang gaan. Dit betekent dat je kinderopvang
geen tarief hanteert dat is afhankelijk van je gezinsinkomen. Ieder gezin betaalt hetzelfde bedrag of
je nu veel of weinig verdient. Afhankelijk van het aantal dagen per maand dat je kroost naar de
kinderopvang gaat, ontvang je een premie.

Let wel op, dit is niet hetzelfde als de kosten van een babysit of een naschoolse opvang. Dit kan je
niet terugvragen aan je Groeipakketuitbetaler.


Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het Groeipakket? De Groeipakketcoaches van MyFamily weten vast het antwoord. Contacteer ze op de wijze die jij verkiest.

Artikel aangeboden door MyFamily, een van de vijf uitbetalers van het Groeipakket. MyFamily vindt dat gezinnen zich moeten focussen op wat echt telt: hun kinderen alle kansen van de wereld geven in de wereld van morgen. Daarom geeft MyFamily gezinnen een klare kijk op hun rechten en gidst hen proactief in de complexe reglementering. Meer dan 310.000 kinderen en hun ouders rekenen voor het Groeipakket op MyFamily. En jij?

Groeipakket

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan