Wat is het gemiddelde babysit tarief in België in 2024?

Wat is het gemiddelde babysit tarief in België in 2024?

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
8 minuten leestijd

Hoeveel betaal je een babysit in 2024 en hoeveel kun je vragen voor je babysit job per uur? Ontdek het babysit tarief bij jou in de buurt en leer hoe je je eigen uurtarief kan opstellen!

Het is bijna zover, je hebt een betrouwbare babysit gezocht en gevonden die binnenkort voor het eerst komt babysitten. Jullie hoeven alleen nog het babysit tarief per uur te overleggen, maar hoeveel ga je hem/haar aanbieden? Wat is het gemiddelde uurtarief voor een babysitter in België? En hoe stel je een babysit tarief op? Dit hebben wij voor jullie uitgezocht!

(Bron)

Wat is het gemiddelde babysit tarief in België?

In België wordt in 2024 een babysitter gemiddeld €9,25 per uur per kind betaald. Dit betekent dat het gemiddelde babysit tarief per uur gemiddeld met €0,62 cent per uur is gestegen! In 2023 was het gemiddelde uurtarief in België namelijk nog €8,63 per uur.

In de provincie West-Vlaanderen is het gemiddelde babysit tarief het laagst met €8,96 per uur. In Brussel verdienen babysitters gemiddeld het meest met €9,59 per uur. Dit betekent dat de gemiddelde tarieven tussen de 11 provincies dit jaar groot is. Het verschil bedraagt namelijk €0,63 tussen het hoogste en laagste tarief.

Houd er wel rekening mee dat dit het gemiddelde uurtarief is. Het is belangrijk dat je andere factoren ook meeweegt bij het afspreken van een uurtarief met de babysitter. Zo vragen babysitters meestal iets meer als ze ook andere taken, zoals koken en kleine huishoudelijke klusjes, moeten doen. Vaak worden jongere babysit ook iets minder betaald dan ervaren babysitters.

Benieuwd hoeveel er gemiddeld voor een babysitter in jouw provincie per uur wordt betaald? Neem dan snel een kijkje naar de onderstaande infographic!

Babysit tarief 2024

Het gemiddelde babysit tarief in de grootste steden van België

  • Babysit tarief Antwerpen €9.77
  • Babysit tarief Gent €9.70
  • Babysit tarief Brugge €9.08
  • Babysit tarief Brussel €10.02
  • Babysit tarief Mechelen €9.56
  • Babysit tarief Leuven €9.72
  • Babysit tarief Luik €9.63
  • Babysit tarief Hasselt €9.69

Hoe stel ik een babysit tarief samen?

Gemiddeld vraagt een babysitter €8,63 per uur voor de babysit job die hij of zij verricht. Maar zoals we eerder al aan hadden gegeven kan dit per babysitter en situatie verschillen. Factoren zoals de kennis en ervaring van de babysit, het aantal kinderen en de overige taken die de babysitter moet uitvoeren zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat het babysit tarief per uur hoger of lager is dan het gemiddelde uurtarief.

Minimumloon

Bij het samenstellen van het babysit tarief is het belangrijk om allereerst naar het minimumloon te kijken. Hierbij zie je wat een persoon met een bepaalde leeftijd minimaal moet verdienen. In de onderstaande infographic krijg je een goed overzicht over wat het minimumloon per leeftijd is (voor een 38 urige werkweek) ( bron: Minimumloon.be, 2023 ). Houd er wel rekening mee dat dit het minimum uurtarief is. Factoren zoals kennis, ervaring en extra werkzaamheden kunnen het gemiddelde uurtarief verhogen.

Kennis en ervaring

Als ouder bepaal je natuurlijk zelf of je kiest voor een babysitter met ervaring of kiest voor een babysitter die een hart heeft voor kinderen, maar nog weinig ervaring heeft met het werk. Kennis en ervaring hoeft niet altijd leeftijd gerelateerd te zijn. Een babysitter van 21 jaar kan namelijk net zoveel babysit ervaring hebben als een 16-jarige.

Uiteindelijk gaat het erom waar de ouder zich fijn bij voelt. Als ouder kan je kiezen voor een babysitter met minder ervaring en hier per uur wat minder voor betalen. Of je kan kiezen om wat meer te betalen voor een babysitter, omdat diegene 2 jaar ervaring heeft en bijvoorbeeld over een EHBO-diploma beschikt.

Wat zijn de werkzaamheden van een babysitter?

Naast dat een babysitter zorgt dat de kinderen het naar hun zin hebben en dat hen niks overkomt kan een babysitter ook extra werkzaamheden verrichten. De babysitter en de ouders kunnen in overleg bespreken wat voor extra taken een babysitter op zich kan nemen. Dit kan de prijs van het babysitten daarentegen wel flink verhogen.

Huishoudelijke klussen

Soms vinden ouders het fijn dat een babysitter wat huishoudelijke klussen doet tijdens het babysitten. Denk hierbij aan stofzuigen, koken en/of het opruimen van het huis. Als een babysitter hier geen bezwaar op heeft kan de babysitter dit zeker uitvoeren. Wel mag de babysitter hier wat extra’s voor vragen. Het zijn per slot van rekening extra taken die een babysitter uitvoert.

Huiswerkbegeleiding

Is de babysitter goed in rekenen of misschien wel geschiedenis? Als het oppaskind hulp nodig heeft kan een babysitter, naast de algemene babysit taken, ook helpen met het huiswerk van het oppaskind.

Ophalen en brengen

Je kan als ouder afspreken met de babysitter dat hij/zij de kinderen ophaalt en brengt. Zo kan een babysitter de kinderen van school halen en ze daarna brengen naar bijvoorbeeld het voetbalveld. Niet alle babysitters zijn zo flexibel. Dit is waarom een babysitter ook voor deze werkzaamheden iets extra’s mag en kan vragen bovenop het minimumloon.

Op de huisdieren passen

Er is een grote kans dat een babysitter te maken krijgt met huisdieren. Een extra taak die een babysitter op zich kan nemen is het zorgen voor deze huisdieren. Denk hierbij aan de honden uitlaten, de kattenbak verschonen, haren borstelen of de huisdieren verzorgen en eten geven.

Oppastijden

Het babysit tarief kan per dagdeel verschillen. Veel ouders betalen een babysitter overdag iets meer dan wanneer een babysitter alleen ‘s avonds werkt. ‘S avonds liggen de kinderen namelijk vaak al te slapen en hoeft de babysitter er alleen te zijn voor het geval dat het oppaskind wakker wordt. Zodra babysitters na 00:00 uur middernacht nog moeten werken krijgen zij vaak weer wat extra bovenop het uurtarief.

Meerdere kinderen

Moet de babysitter op meerdere kinderen passen? Dan kan het babysit tarief per uur hoger uitkomen. Dit is niet meer dan logisch aangezien de babysitter verantwoordelijk is voor meerdere kinderen en zijn/haar aandacht moet verdelen.

Leeftijd van de kinderen

Zijn de kinderen nog jong en hebben ze nog veel begeleiding nodig? Dan is het babysit tarief normaal gesproken hoger dan wanneer de kinderen wat ouder zijn. Het scheelt namelijk veel werk als de kinderen al wat ouder zijn en al meerdere dingen zelfstandig kunnen doen, zoals bijvoorbeeld naar het toilet gaan.

Neem snel een kijkje naar de onderstaande infographic en weet wat een babysitter extra kan vragen bovenop het minimumloon!

Babysit tarief België

Het babysit tarief per uur moet tussen een ouder en de babysitter worden besproken. Kijk naar de kennis, ervaring en de leeftijd van de babysitter en bespreek de extra werkzaamheden die de babysitter zal verrichten. Zo komen jullie samen op het goede babysit tarief!

Wat is het gemiddelde babysit tarief wereldwijd?

Er zijn babysitters die ervoor kiezen om in het buitenland aan het werk te gaan als babysitter. Dit kan bijvoorbeeld zijn als bijbaantje terwijl je in het buitenland aan het studeren bent of als je er echt voor kiest om als expat door het leven te gaan. Er zijn ook ouders die een babysit in het buitenland moeten zoeken, bijvoorbeeld op reis of wanneer zij zijn verhuisd van het ene naar het andere land. Gelukkig kun je via Babysits gemakkelijk je profiel in meer dan 82 landen gebruiken en op zoek gaan naar een babysit job bij jou in de buurt. Dus ook in het buitenland!

Als je in het buitenland gaat werken als babysitter, is het misschien wel interessant om te weten wat het gemiddelde babysit tarief in dat specifieke land is. Je wilt natuurlijk niet veel te weinig of teveel vragen voor je werk. Deze gegevens hebben wij voor je uitgezocht! We hebben de gemiddelde uurtarieven van babysitters, uit 82 verschillende landen waar we actief zijn, voor je op een rijtje gezet;

Na het vergelijken van de gemiddelde babysit uurtarieven per land, zien we dat de babysitters uit Zuid-Afrika, Argentinië en Polen een van de laagste uurtarieven vragen in Europa. Terwijl het tarief voor babysitters in landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Denemarken het hoogst is.

Houd er rekening mee dat deze verschillen in het gemiddelde uurloon tussen babysitters in verschillende landen, deels ontstaan door verschillen in de kosten van het levensonderhoud en het inkomen tussen de landen. Hoewel babysitters in Zwitserland het meeste verdienen, zijn de gemiddelde prijzen van producten en diensten daar ook hoger dan in andere landen.

Vraag je je af wat de gemiddelde babysitter in een bepaald land vraagt per uur? Bekijk de volgende infographic om erachter te komen!

oppas tarief wereldwijd

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan