Zorgen voor kleine kinderen

Zorgen voor kleine kinderen

Door Babysits
5 minuten leestijd

Het is gemakkelijker voor een babysitter of onthaalouder wanneer kinderen al in staat zijn om hun behoeften en verlangens te communiceren. Maar als het babysitkindje dit nog niet onder de knie heeft, is het een stuk moeilijker om hen te begrijpen. In de meeste gevallen kan de moeder of vader goed herkennen waarom het kind nu precies huilt of wat er mis is. Voor een babysitter is dit echter een stuk moeilijker om te herkennen. Daarom hebben wij enkele tips opgesomd die het makkelijker voor je zullen maken om voor jonge kinderen of baby’s te zorgen.

Luiers verschonen

Helaas zijn er geen vaste tijden om de luier te verschonen van een kind. Je moet goed in de gaten houden wanneer de luier verschoont moet worden. Dit moet echter zo snel mogelijk gebeuren, vooral bij een nummertje 2, omdat dit anders kan leiden tot huidirritatie op de billetjes. Voor het reinigen kunnen washandjes, handdoekjes of wegwerpdoekjes worden gebruikt. Als er na het drogen rode of droge plekjes verschijnen, dan is het verstandig om hier babypoeder of sudocrem op te smeren.

Luiers

Naar het potje gaan

Heeft de ouder laten weten dat de kleine al zindelijk is? Dan is het toch verstandig om het altijd goed in de gaten te houden. Vraag regelmatig aan de kleine of hij/zij niet naar het potje moet. Dit kan je bijvoorbeeld vragen na het eten en drinken of voordat je ergens samen naar toe gaat. Zo voorkom je misschien wel een ongelukje! Soms kan het ook helpen om het potje in de kamer te laten staan. Op deze manier wordt de kleine er constant aan herinnerd dat hij/zij moet plassen op het potje. Mocht er toch een ongelukje zijn gebeurd, wordt dan niet boos. Maar herinner hem/haar er steeds weer aan dat het veel comfortabeler is zonder een luier en dat de kleine naar het potje moet gaan als hij/zij moet plassen. Last but not least! Een tip voor als de kleine niet stil wil blijven zitten op het potje; geef hem of haar een boek of een speeltje, zodat de kleine rustig blijft zitten.

Eten

Voor kinderen jonger dan één jaar is moedermelk of melkpoeder meestal de belangrijkste voedselbron. Deze melk moet op de juiste temperatuur (nooit hoger dan de lichaamstemperatuur, 37 ° C) worden gebracht in een waterbad of in een geschikte flessenwarmer. Een kunstje is om wat melk aan de binnenkant van je pols te druppelen. Het moet warm aanvoelen, maar niet heet! Na vier tot zes maanden proberen de meeste baby's vast voedsel. Aangezien er grote verschillen zijn in de benadering van het vaste voedsel, moet dit altijd met de ouders worden besproken en moet het kind alleen dingen krijgen die door de ouders zijn goedgekeurd. Deze omvatten allergieën of voedselintoleranties. Deze moeten altijd met de ouders worden besproken en kunnen zelfs schriftelijk worden vastgelegd.

Voeding

Slaap

Een klein kind heeft veel slaap nodig en afhankelijk van de leeftijd kan het kind één of meerdere dutjes per dag doen. Voor het slapengaan helpt het om kalm te zijn en te proberen het kind in slaap te laten vallen door hardop voor te lezen of andere rustige dingen te doen. Een knuffelbeest of een ander rustgevend element in bed helpt ook met het in slaap brengen van kinderen. Hiernaast raden wij altijd aan om een avond routine aan te houden. Dit bevordert het gezonde slaapgedrag van de kleine.

Spel en interactie

Zelfs baby's spelen graag, maar spelen in dit geval ziet er anders uit en wordt op andere manieren weergegeven. Kinderliedjes, rijmpjes of de activiteiten van volwassenen of andere kinderen zijn meestal erg interessant voor baby's. Bovendien zijn baby's erg geïnteresseerd in hun omgeving en staan ze open voor beschrijvingen van deze omgevingen. Speelgoed dat geluid maakt, zacht aanvoelt of andere afwijkingen heeft, stimuleert de zintuigen van de baby.

Met peuters kun je al heel anders spelen omdat de aandachts- en concentratieboog van het kind langer duurt. Daarnaast zijn natuurlijk ook de mentale en motorische ontwikkelingen van groot belang. Maar het is nog steeds belangrijk dat zelfs peuters altijd onder toezicht staan, omdat ze snel iets kunnen verzinnen dat niet zo veilig voor hen is. Let bij het spelen met de kleintjes altijd goed op of zij geen speelgoed in hun mond stoppen. Dit kan namelijk super gevaarlijk zijn! Zorg daarnaast dat het speelgoed ‘schoon’ is en uit niet-giftig materiaal bestaat.

Badderen of douchen

Zelfs als je niet afgesproken hebt om de kinderen in bad te doen, kan het toch voorkomen dat het noodzakelijk is. Baby’s en peuters worden namelijk super snel vies. Ze kruipen over de grond, spelen buiten en knoeien met eten. Soms is een vochtig doekje niet voldoende. Een baby kan het beste gewassen worden in de badkuip of in een grote gootsteen met warm water (maximaal 37 ° C). In de meeste gevallen is water voldoende voor baby’s. Houd de baby goed vast en was de kleine van boven naar beneden. Als het kind groot genoeg is om zelfstandig te zitten of te staan, is wassen onder de douche meestal gemakkelijker. Maar hoe oud de peuter ook is, laat ze nooit alleen in het water! Een peuter kan ook in de douche op de grond zitten. Geef de kleine wat speelgoed of plastic bekertjes, zodat de kleine niet snel verveeld raakt. Na het douchen of baden moet het kind voorzichtig gedroogd worden. Vergeet de moeilijke plekjes niet, zoals tussen de teentjes. Na het afdrogen kan je wat crème op doen, zodat het huidje niet droog wordt.

Badderen

Natuurlijk zijn dit niet alle factoren waar je op moet letten bij de verzorging van baby’s en peuters. Maar het is zeker een goed begin en als je deze tips goed gebruikt en ouders zien dit dan heb je waarschijnlijk een goede kans om als babysitter opnieuw te worden geboekt. Het team van de Babysits community wenst je veel succes en bovenal plezier in je volgende opdracht als babysitter!

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan