Oplichters, fraude en verdacht gedrag

Oplichters, fraude en verdacht gedrag

Hoewel we veiligheidsmaatregelen hebben getroffen om onze leden te beschermen, is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn bij het ontmoeten en communiceren met mensen via internet.

De volgende tips voor internetveiligheid kunnen je beschermen tegen mogelijke oplichters of verdacht gedrag.

  1. Geef geen informatie over jezelf aan andere leden die je niet goed kent of vertrouwt. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie zoals paspoortgegevens, e-mailadressen, telefoonnummers, cv's, enz.
  2. Ben jij benaderd door een organisatie? Zoek eerst informatie over de organisatie op. Geen informatie kunnen vinden? Pas dan op voor mogelijke fraude.
  3. Maak nooit geld over aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet en accepteer nooit geld van iemand voordat de babysit job is uitgevoerd. In dit geval gaat het bijna altijd om oplichting.
  4. Pas op voor zielige verhalen. Dit kan bijvoorbeeld een verhaal zijn over een overleden partner. Vaak gebruiken oplichters dit soort verhalen om op je gevoel in te spelen en je over te halen om geld over te maken.
  5. Ontmoet elkaar altijd voor de eerste boeking. Zorg ervoor dat het kennismakingsgesprek op een openbare plek is. Mocht je de situatie niet vertrouwen dan kun je gemakkelijk weer vertrekken.
  6. Wees achterdochtig als een lid anoniem of met een buitenlands telefoonnummer belt. De meeste leden hebben een lokaal telefoonnummer.
  7. Maak geen geld over via onbekende betaalapps. Oplichters gebruiken vaak vervalste betaalapps die leiden naar een vervalste pagina om bankgegevens van slachtoffers te achterhalen.
  8. Accepteer nooit een baan van iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Echte families zullen je eerst willen ontmoeten en je persoonlijk interviewen voordat ze je in dienst nemen.
  9. Betaal nooit voor een achtergrondcontrole en maak geen gebruik van een dienst voor achtergrondcontrole die je niet kent. Oplichters kunnen zelf achter deze diensten zitten en je geld stelen of, in het ergste geval, je persoonlijke gegevens stelen.
  10. Vertrouw je instinct. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook. Indien je nog steeds twijfelt over de authenticiteit van de persoon, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij bekijken graag het profiel van het lid voor jou en geven je advies.

Vermoed jij fraude of verdacht gedrag?

Als u fraude vermoedt of iets verdachts ziet, meld dit dan direct aan ons. Wij zullen het ledenaccount onderzoeken en indien nodig blokkeren.

Wij adviseren je altijd aangifte te doen bij de politie als je vermoedt dat jij slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude.

Klantenservice