Voorkom dat kinderen ziek worden

Voorkom dat kinderen ziek worden

Door Babysits, 4 minuten leestijd

Elk jaar worden ouders geconfronteerd met het feit dat er weer een nieuwe griep of een nieuw virus ronddwaald en dat de kinderen ziek worden. Scholen en kinderspeelplaatsen zijn namelijk een echte hotspots voor ziektekiemen. Babysits wilt graag de oppassen, kinderen en ouders ervan behoeden dat zij ook ziek worden. Dit is waarom wij een aantal simpele stappen delen die je in je dagelijkse routine kunt implementeren om zo de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Met de hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie (bron: WHO, 2019) willen we je kindvriendelijke manieren aanbieden om je kinderen te helpen zich ziektekiem-vrij te voelen!

1.Wees een wasstrijder!

We weten allemaal hoe belangrijk het is om je handen te wassen, maar was je je handen wel op de goede manier?

Hoe je je handen moet wassen

2.Miss Tissue is je beste vriendin

Het beste wat je kunt doen om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen, is om een barrière te hebben wanneer die kriebelende neuzen beginnen te trillen. Voordat je begint te niezen, pak je een tissue en gebruik je deze om je mond en neus te bedekken. Het is ook belangrijk om je mond te bedekken bij het hoesten. Dit kan voorkomen dat de mensen om je heen ziek worden of ziektekiemen inademen. Zorg er altijd voor dat je de gebruikte tissues in de dichtstbijzijnde prullenbak gooit. Als je kinderen geen tissues hebben, leer ze dan te niezen en hoesten in hun elleboogholte in plaats van in hun handen. Het doen van de ‘dab’ heeft opeens een gezondheidsbewust doel!

3.Blijf thuis

Als je ziektesymptomen je dagelijkse routine (werk/school) beïnvloeden, is het tijd om thuis te blijven. Door thuis te blijven kun je rusten, herstellen en verspreid je de ziektekiemen niet naar andere kinderen en gezinnen. Je kunt tal van leuke activiteiten vinden om te doen om bezig te blijven als je je in bed verveelt. Als je een oppas bent en je ziek voelt, probeer het dan zo ver mogelijk van tevoren aan de familie te laten weten, zodat ze voor het afgesproken tijdstip een andere oppas kunnen vinden of de afspraak kunnen verschuiven. Het is geen goed idee om op een gezin te passen terwijl je ziek bent.

4.Houd afstand

Volgens de WHO moet je een meter afstand houden van iemand die hoest of niest. Probeer elk contact met mensen die ziek zijn of griep hebben te vermijden. Aan de andere kant, als je zelf ziek bent, probeer dan anderen niet aan te raken. Denk na over de oppervlakken die je aanraakt en of het iets is dat naderhand moet worden schoongeveegd. Wanneer een persoon niest of hoest, worden er kleine ziektekiem-druppeltjes in de lucht gesproeid en als je dichtbij bent, kun je ze via je neus en ogen in je lichaam inademen, waardoor je mogelijk ziek wordt.

5.Blijf van je ogen, neus en mond af

Je ogen, neus en mond zitten vol met slijm waar ongewenste ziektekiemen gemakkelijk kunnen binnendringen. In tijden waarin virussen rondzweven, is het van cruciaal belang om te onthouden dat je niet telkens met je handen aan je gezicht zit. Als je jeuk hebt, was je handen dan voor en nadat je je gezicht hebt aangeraakt.

6.Bacterie parade

Hier is een geweldige manier om kinderen te laten zien hoe ziektekiemen reizen. Koop een fles handdesinfecterend middel (of zeep, shampoo, gel) en meng er een theelepel glitter door. Spuit een beetje in je hand en een beetje in de hand van je kind. Raak een donker gekleurd oppervlak aan (zwart papier, zwarte handdoek) en vraag of ze de schitteringen kunnen zien. Leg hun uit dat wanneer ze in hun handen niezen en dingen aanraken, dit kleine ziektekiemen achterlaat. Doe alsof de glitters die achterblijven op de dingen die ze aanraken, ziektekiemen zijn. Dit is een geweldige manier om kinderen te laten zien hoe gemakkelijk het is om bacteriën te verspreiden. Kinderen zullen een beter begrip hebben nadat ze dit mini-experiment hebben gezien.


Oppassen, kinderen en ouders kunnen deze tips volgen om te voorkomen dat ze ziek worden. Babysits hoopt dat deze tips jou en je gezin kunnen helpen dit jaar gelukkig en gezond te blijven.