5 manieren om anderen te helpen

5 manieren om anderen te helpen

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
6 minuten leestijd

Op social media wordt de hashtag #coronahulp of #coronaoppas veel gebruikt. Als jij ook graag de mensen om je heen wilt helpen, lees dan vooral door! Wij geven een aantal ideeën voor je, zodat je weet wat je kan doen voor de mensen om je heen.

Oude routines vervallen bijna allemaal nu er ook in België geadviseerd is om zoveel mogelijk binnen te blijven en niet naar buiten te gaan als je verkouden bent of je niet goed voelt. Voor sommige mensen komt dit advies veel harder aan dan voor andere mensen. Er is een grote kans dat het virus fatale gevolgen heeft wanneer ouderen besmet raken. Dit is waarom er geadviseerd wordt dat ouderen veilig thuis blijven. Maar ook voor sommige ouders onder ons wordt het lastiger. Scholen en kinderopvang zijn gesloten en ouders moeten als het mogelijk is thuiswerken.

Mensen geven aan dat zij door de situatie meer tijd over hebben, omdat ze bijvoorbeeld geen les meer hebben en dat zij graag anderen willen helpen. Wil jij ook graag mensen om je heen helpen? Lees dan onze ideeën en tips!

Natuurlijk adviseren wij altijd om de voorschriften van de lokale overheid op basis van de huidige situatie in jouw regio te volgen.

1. Verspreid goed nieuws

Op het moment horen we veel negatief nieuws om ons heen. Dat is ook zeker niet gek! Maar voor sommige mensen kan dit zorgen voor negatieve gedachten of zelfs paniekaanvallen. Probeer daarom ook om wat positief nieuws te verspreiden naar de mensen om je heen. Stuur een lief berichtje naar je vrienden, koop een bloemetje voor je buren en leg deze voor hun deur of verspreid ander positief nieuws. Op deze manier help je elkaar met een goede gemoedstoestand en houden we het positief!

2. Houd contact met je babysitkind

Heb je een vast babysitkind, maar kun je op dit moment helaas niet op hen passen? Houd dan contact met het kind! Ook voor kinderen is het een lastige periode waar we op dit moment in zitten. Hun dagelijkse routine is verstoord en dit kan ook onrust of angst met hen meebrengen. Bel of Facetime je babysitkind een keer en verzin wat leuke dingen die jullie ‘samen’ kunnen doen. Misschien kunnen jullie elkaar leuke brieven sturen, zoals wat veel penvrienden deden toen er nog geen of weinig gebruik werd gemaakt van social media of samen een leuke DIY maken en de foto’s van jullie creatie opsturen naar elkaar. Als je babysitkind al wat ouder is en bijvoorbeeld helemaal fan is van TikTok kun je ook een leuke Babysits-dans verzinnen en samen een duet doen op het platform. Op deze manier kun je de band tussen jullie toch nog even sterk houden en hierbij ook langzaamaan je babysitkind laten wennen aan de nieuwe situaties en regels die er zijn gekomen door de spreiding van het virus.

3. Houd in de gaten hoe het gaat met je buren

Ben je niet verkouden en voel je je voor de rest prima? Bel dan eens aan bij je buren (of de opa’s en oma’s in je omgeving). Als je hun telefoonnummer hebt, is het beter om hen op te bellen. Wellicht dat je buren je hulp goed kunnen gebruiken. Het zou zomaar eens kunnen zijn dan zij zich ziek voelen, of niet fit genoeg voelen om over straat te gaan. In deze tijden kun je veel voor hen betekenen. Misschien dat ze het op prijs stellen als je voor hen boodschappen haalt, medicijnen ophaalt, de hond uitlaat of een soepje maakt. Deze kleine taakjes kunnen heel veel effect hebben op mensen die je hulp nodig hebben. Onthoud wel dat je minimaal 1.5 tot 2 meter afstand moet houden met de mensen om je heen en dat je geen handen meer geeft.

4. Online tutor

Omdat alle scholen dicht zijn, zijn er veel kinderen thuis komen te zitten. Ken jij een kind in je omgeving die het altijd al moeite heeft gehad met een bepaald vak of ken jij een kind die online huiswerk heeft meegekregen vanuit school? En ben jij goed in een bepaald vak zoals wiskunde, Engels, geschiedenis of misschien wel economie? Neem dan contact met ze op en vraag of je ze kunt helpen! Normaal gesproken zou de juffrouw of de meester hulp geven bij de taken die de kinderen krijgen in de klas. Maar niet elke school heeft op dit moment al online begeleiding. De ouders van deze kinderen werken nu hoogstwaarschijnlijk thuis, maar zij hebben ook niet altijd alle rust en tijd om de kinderen te helpen met het huiswerk. De kans is groot dat de ouders, maar ook het kind het erg waarderen wanneer jij hem of haar helpt met het huiswerk. Probeer dit wel zoveel mogelijk online te doen. Zo kun je bijvoorbeeld Skypen met het kind of Facetimen. Wat je ook zou kunnen doen is een video maken, waarin je alles stap voor stap uitlegt en deze opstuurt naar het kind. Op deze manier help je het kind met zijn of haar huiswerk, maar blijf jij, het kind en ook de familie van het kind veilig.

5. Vraag minder voor het babysitten

Door de sluiting van de scholen zijn veel ouders bezig met een babysit zoeken voor hun kind. De overheid regelt al veel om deze ouders te ondersteunen, maar toch wordt er nog veel om hulp gevraagd. Ben jij niet verkouden, hoest je niet en voel jij je nog prima? Dan mag jij volgens de richtlijnen van de overheid nog babysitten op een kind. Ben jij bereid om te babysitten, of heb jij nog steeds een babysitadres? Denk er dan over na of jij misschien tijdens deze tijden iets extra’s wilt doen voor de ouders. Misschien dat jij iets minder uurloon kunt vragen, of misschien ben je zelfs bereid om je babysit job helemaal gratis te doen. De kans is namelijk groot dat sommige ouders vaker dan normaal een babysitter nodig hebben en zulk soort gebaren kan hen echt enorm helpen. * Op dit moment is het nog steeds toegestaan om op te passen. Houdt je wel aan de richtlijnen en was je handen vaak. Ook wordt er geadviseerd om als je op een kind past, dit consistent te doen. Het is niet de bedoeling dat je steeds andere kinderen opvangt.

Thuiszitten is voor veel mensen erg wennen en kan voor sommigen ook spanningen met zich meebrengen. Dit is waarom het belangrijk is om elkaar te helpen. Door via de bovenstaande manieren de mensen in je omgeving te helpen, helpen we elkaar om door deze periode te komen en positief te blijven. Samen staan we sterk! Wij raden echter wel aan om ten alle tijden rekening te houden met de voorschriften van de overheid en goed aan je eigen gezondheid te denken en die van anderen.


Oppas gezocht? Vind dan snel een oppas bij jou in de buurt!

Oppas Antwerpen

Oppas Brussel

Oppas Gent

Oppas Turnhout

Oppas Brugge

Vind meer oppassen

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan