Checklist voor een kindveilig huis

Checklist voor een kindveilig huis

Door Babysits, 3 minuten leestijd

De veiligheid van kinderen is één van de belangrijkste dingen ter wereld, vooral thuis. Let op ouders en onthaalouders: door de 5 tips van Babysits te volgen, word je een meester in het huis veilig maken voor je kinderen.

Komt er binnenkort een nieuwe baby aan? Dan ben je vast super enthousiast, maar vast ook tegelijkertijd een beetje gestrest of ongerust. Een van de belangrijkste dingen waarvoor je als nieuwe ouder moet oppassen, is de veiligheid van je nieuwe baby, te beginnen met het kindveilig maken van je huis.

Hoe veilig is mijn huis: 5 kinderveiligheids-hacks die elke ouder moet kennen

Wees op tijd met het kindvriendelijk maken van je huis

Als de baby arriveert, zal alles om je heen vreugde ontketenen. De eerste maanden zullen een totaal nieuwe wereld voor je zijn en je routine zal waarschijnlijk op zijn kop worden gezet.

En voordat je het weet, begint je baby te kruipen. Dit betekent dat je klaar moet zijn als je kind door het huis begint te bewegen.

Hoe kun je je huis kindveilig maken?

Het goede nieuws is dat het geen arm en been hoeft te kosten om ervoor te zorgen dat je kind een veilige thuisomgeving heeft. Opties voor kinderbeveiliging kunnen betaalbaar en relatief eenvoudig zijn.

Hier kun je 5 goedkope manieren bekijken om je huis baby veilig te maken.

Veilig huis met kinderen

1. Raam veiligheidssloten

Allereerst is het verstandig om je ramen baby veilig te maken. Als je de ramen open wilt houden zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je kind eruit valt, is het verstandig om alle ramen extra vergrendelingssystemen te geven om te voorkomen dat kinderen ze openen.

2. Kind veilige deurknop

Om je deurknoppen baby veilig te maken, kun je een deur vergrendelaar kopen. Mocht je er niet teveel geld aan uit willen geven, dan kun je ook een eenvoudig apparaat maken met materiaal dat je thuis heb! Neem een tupperware -container en snij er een gleuf in voordat je deze over de deurklink plaatst. Draai de onderkant van het deksel vast en daar heb je het!

Bron: "25 Home Childproofing Hacks That Will Keep Kids Safe"

3. Randbeschermers

Bijna elke ouder vreest ervoor dat zijn of haar kind met het hoofd land op de punt van de tafel. Om de randen van muren en de hoeken van meubels te beschermen, kun je schokbestendig materiaal gebruiken. Dit geeft je gemoedsrust, omdat deze veiligheidsmaatregel voorkomt dat je kind zijn of haar hoofd hard kan stoten.

4.Verberg gevaarlijke stoffen

Stoffen zoals medicijnen, wasmiddelen, alcohol, tabak, plantaardige producten, aanstekers, enz. moeten worden bewaard op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor kinderen: bovenop of in afgesloten lades. Let vooral op de pillen en kleine voorwerpen die kinderen kunnen inslikken.

5. Toegang tot bepaalde plekken in huis

Als de kinderen nog erg jong zijn, is het handig om de ‘routes’ in je huis vrij te maken van mogelijke obstakels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hek voor de trap of het tijdelijk verwijderen of verplaatsen van een dure breekbare vaas die op de grond staat.


Er zijn nog veel andere manieren, maar dit zijn de belangrijkste 5 veiligheidstips die elke ouder moet kennen om het huis kindveilig te maken.

Baby veiligheid is een belangrijk onderdeel van het krijgen van een jong kind. Als je een babysitter hebt, zorg er dan voor dat je haar of hem uitlegt hoe je je kind veilig kunt houden en hoe je huis kindveilig is. Voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk om voorzichtig en georganiseerd om te gaan met kinderen en nog meer met pasgeborenen.