Wat zijn de verschillende vormen van kinderopvang?

Wat zijn de verschillende vormen van kinderopvang?

Door Babysits, 6 minuten leestijd

Deel:

Liever incidentele of structurele kinderopvang? Opvang aan huis of toch ergens anders? Aan opties in ieder geval geen tekort wanneer het om de opvang voor jouw kleintjes gaat. De vraag is dan ook welke te kiezen? Daarom hebben we hier een overzicht van de verschillende vormen van kinderopvang voor jullie gemaakt. Vergelijk gemakkelijk deze opties om vervolgens de opvang te kiezen die het beste bij jouw gezin, kinderen en levensstijl past. Je kan natuurlijk ook vormen van kinderopvang combineren!

Babysitter

Een babysitter is iemand die, vaak op korte termijn en voor een kleine vergoeding, een aantal uurtjes bij jouw thuis op de kinderen past. Meestal passen ze ’s avonds op, maar zeker ook overdag! Omdat babysitters vaak naast hun studies of werk op kinderen passen, is het gebruik van een babysitter een goed idee voor zowel incidentele als structurele opvang.

Tip: Er zijn babysitters van alle leeftijden, maar overweeg zeker ook een babysit student. Deze babysit studenten kunnen meestal iets meer verantwoordelijkheid aan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld jouw kinderen van school halen, misschien zelfs met de auto als dat nodig is. Daarnaast zijn babysit studenten iets meer flexibel in hun planning zijn dus vaak ook overdag beschikbaar.

Je kunt in overleg met de babysitter direct afspraken maken over bijvoorbeeld uren en tarieven. Wellicht staan ze open om ook wat andere taken op zich te nemen, zoals het avondeten voor de kinderen te bereiden. Er is dus veel flexibiliteit in de afspraken die jullie met elkaar maken. Houd er wel rekening mee dat een babysitter niet geregistreerd hoeft te staan bij een bureau en niet over specifieke certificaten hoeft te beschikken.

Onthaalouder

Deze vorm van opvang vindt meestal bij de onthaalouder thuis plaats, in een groepje van gemiddeld 4 tot maximaal 8 kinderen. Jouw kind komt dus in een vergelijkbare huiselijke omgeving terecht. Ook kan je voor een gastouder aan huis kiezen. Een onthaalouder moet bij een gemeente geregistreerd staan en moet daarnaast aan bepaalde vereisten voldoen, bijvoorbeeld een opleiding levensreddend handelen. Deze vorm van opvang is vooral handig als je regelmatig gebruik maakt van kinderopvang.

Onthaalouders zijn vaak iets flexibeler met de opvangtijden, zo kan je meestal in overleg afspreken wanneer en voor hoeveel uur je opvang wil. Bij sommige onthaalouders is zelfs opvang ’s avonds of in het weekend mogelijk. Bij een onthaalouder betaal je een inkomenstarief, dit betekent dat de prijs van opvang o.a. afhankelijk is van je inkomen en het aantal kinderen in de opvang. Zelfstandige onthaalouders stellen zelf hun tarieven vast. Indien de onthaalouder erkend is door Stichting Kind en Gezin heb je onder bepaalde voorwaarde recht op belastingvermindering, zo moeten bijvoorbeeld de kinderen jonger dan 3 jaar zijn en moet je een beroepsinkomen hebben. Houd er rekening mee dat dit soort opvang vaak afhankelijk is van één persoon. Als diegene ziek of op vakantie is, zal je meestal zelf een alternatieve kinderopvang moeten vinden.

Kinderdagverblijf

Wanneer je kind nog niet naar school gaat, kan een kinderdagverblijf een goed alternatief zijn. Bij een kinderdagverblijf komt je kind in een vaste groep van maximaal 18 kinderen terecht. Je kind zal samen met zijn of haar groep een vast ritme hebben, zo zullen ze samen spelen, lezen, eten en slapen.

Een kinderdagverblijf is dan ook zeker goed voor de sociale ontwikkeling en motorieke vaardigheden van je kind. Dit zal je kind goed voorbereiden voor het moment dat hij of zij naar school gaat. Met een kinderdagverblijf ben je altijd verzekerd van opvang en heb je recht op belastingvermindering voor de opvang van jouw kind. Let er alleen wel op dat je meestal voor een hele of halve dag moet betalen, ongeacht of je alle uren daadwerkelijk gebruikt.

Nanny

Een nanny is een professionele, gediplomeerde kinderoppas die bij jouw thuis voor je kinderen zal zorgen. Hierbij neemt zij, als jij bijvoorbeeld aan het werk bent, jouw taken thuis tijdelijk over. Zo zal zij meehelpen met het huishouden en zal zij je kinderen naar bijvoorbeeld hun gitaarles of voetbaltraining brengen. Omdat een nanny vaak maandelijks betaald wordt en iets duurder is, is het vooral aan te raden aan gezinnen met meerdere kinderen.

Deze vorm van opvang biedt veel aandacht en regelmaat aan de kinderen, waardoor ze zich op hun gemak zullen voelen in hun vertrouwde omgeving. Zo leren ze een waardevolle band met iemand buiten de familie op te bouwen. Houd er wel rekening mee dat je afhankelijk bent van één persoon en dus zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van vervangende opvang wanneer de nanny een keer niet beschikbaar is.

Au Pair

Een au pair is een jonge vrouw (of man), van in de twintig, die in het kader van een culturele uitwisseling voor maximaal een jaar naar België komt om op jouw kinderen te passen. De taken van een au pair zijn vooral om op jouw kinderen te passen en om lichte huishoudelijke taken te verrichten. Een au pair is makkelijk te vinden via een bureau. Zij is tot 4 uur per dag en voor maximaal 20 uur per week beschikbaar, er zit dus veel flexibiliteit in hoe deze uren verdeeld worden.

De uitwisseling van culturen werkt natuurlijk twee kanten op, zo leren jouw kinderen ook over een nieuwe cultuur en taal. Het is belangrijk om te weten dat een au pair bij jou in huis zal wonen en niet verplicht is om een (pedagogische) opleiding te hebben. Wel worden ze vaak van tevoren door de au-pairbureaus gescreend.

Ouders-Helpen-Ouders

Ouder-helpen-ouders houdt in dat ouders onderling elkaar helpen met het oppassen. Dit betekent dat jouw kind een paar keer per week bij de andere ouders opgevangen wordt, en dat hun kind dan weer een paar keer per week bij jou opgevangen wordt. Zo help je elkaar en bespaar je veel geld per jaar aan kinderopvang.

Deze vorm van opvang is daarom ook best flexibel, het is meestal geen probleem als je iets te laat jouw kind brengt of ophaalt. Let er wel op dat je afhankelijk bent van één persoon en dat jullie meningen over de manier van opvoeden kunnen verschillen. Zorg er daarom voor dat er goede communicatie tussen jullie is en blijft!

Middels de opsomming van deze opties, hopen wij ouders zoals jullie te helpen met het zoeken van de juiste kinderopvang voor jullie kinderen. Het is een kwestie van wikken en wegen wat het beste bij jouw situatie en kind past. Maar aan het einde van de dag gaat het echter ook om het hebben van een goed gevoel bij de keuze die je maakt.