Klimaatverandering Proefjes voor Kinderen

Klimaatverandering Proefjes voor Kinderen

Door Babysits
6 minuten leestijd

Kinderen helpen begrijpen wat klimaatverandering is kan lastig zijn. Daarom hebben wij 3 leuke en leerzame proefjes over het klimaat gemaakt voor kinderen!

Deze makkelijke, afvalvrije proefjes voor kinderen helpen om concepten gerelateerd aan het klimaat uit te leggen aan kinderen op een begrijpelijke manier.

Kijk ons filmpje over de klimaat proefjes hieronder en lees verder om te ontdekken hoe jij deze leuke proefjes met je kinderen (of de kinderen waar je voor zorgt) kan doen, terwijl je ze ook nog eens iets leert over het klimaat en het milieu.

Wolk in een pot proefje

Materiaal

 • Glazen pot of andere open container (wij hebben een vaas gebruikt)
 • Warm water
 • Een lucifer
 • Een koude plaat of deksel om de pot af te dekken

Stappen

 1. Doe een laagje warm water in de pot en roer.
 2. Steek de lucifer aan, blaas weer uit en laat deze snel in het water vallen. .
 3. Dek dit snel af met de koude plaat - wij hebben een metalen cakevorm gebruikt die eerst een tijdje in de vriezer had gelegen (je kan ook een bord met ijs erop gebruiken)
 4. Kijk hoe er een wolk van waterdamp ontstaat in de pot! Je kan de plaat van de bovenkant afhalen om het beter te zien.

Wat gebeurt hier?!

Waterdamp mengt met de roetdeeltjes van de lucifer. Als dit het koude oppervlak bovenop de pot bereikt koelt het af en condenseert het, waardoor er een wolk ontstaat! Dit is hetzelfde proces als wat er buiten gebeurt, alleen kunnen daar de deeltjes waarmee de waterdamp mengt vanalles zijn, niet alleen roet (stof, smog, vervuiling, etc.).

Dit kan een perfect proefje zijn om aan kinderen uit te leggen hoe wolken ontstaan (en wat het verschil is tussen weer en klimaat)!

Broeikaseffect proefje

Materiaal

 • Twee glazen potten of vazen
 • Twee thermometers
 • Iets om een van de vazen af te dekken (wij hebben aluminiumfolie gebruikt)
 • Een lichtbron (kan ook de zon zijn)

Stappen

 1. Plaats de thermometers in de vazen en dek een van de vazen af.
 2. Laat de vazen onder de lichtbron staan (in de zon of onder een lamp in ons geval).
 3. Check gedurende een aantal uur of de temperaturen veranderen.

Wat gebeurt hier?!

De afgedekte vaas bootst hier het broeikaseffect na. De lucht wordt opgewarmd door de lichtbron maar anders dan bij de onbedekte vaas, kan de warmte nergens heen. Dus wordt het steeds warmer!

Broeikas effect

Dit proefje kan helpen om te laten zien wat voor impact het broeikaseffect heeft op onze aarde en hoe broeikasgassen zorgen voor de opwarming van de aarde.

Broeikasgassen zorgen ervoor dat de straling van de zon niet kan ontsnappen uit onze atmosfeer, waardoor de aarde warmer wordt. Menselijke activiteiten dragen bij aan de toename van broeikasgassen in onze atmosfeer, bijvoorbeeld door het verbranden van fossiele brandstoffen voor energie en transport.

Probeer uit te leggen hoe mensen bijdragen aan de opwarming van de aarde terwijl je dit proefje met kinderen doen!

Smeltend ijs proefje

Materiaal

 • Een doorzichtige bak
 • Een object om te gebruiken als een stuk land in de bak
 • Water
 • Ijs

Stappen

 1. Plaats je ‘land’ object in de bak en vul deze met water.
 2. Plaats dan ijs bovenop het land object. Kijk goed naar het niveau van het water in de bak.
 3. Wacht tot het ijs is gesmolten en bestudeer hoe het niveau van het water is veranderd! (komt het water hoger? Staat een groter deel van het ‘land’ object nu onder water?)

Wat gebeurt hier?!

Het smeltende ijs bootst hier het ijs na, dat smelt in het arctische gebied. Het laat zien wat voor impact dit heeft op het niveau van het zeewater en de kust gemeenschappen! Als je dit uitlegt aan kinderen, kan je hier het vorige proefje over het broeikaseffect bij betrekken. Namelijk, omdat de aarde warmer wordt, smelt er meer ijs, wat dus een grotere impact heeft of het niveau van het zeewater zoals we in dit proefje zagen!


We hopen dat je deze proefjes leuk hebt gevonden! Heb jij ze thuis gecreëerd? We zien graag jouw versie van de proefjes, dus vergeet niet ons te taggen op Facebook of Instagram @babysits!

Zijn de kinderen een beetje meer opgeleid en geïnspireerd om te vechten tegen klimaatverandering? Houd een oogje in het zeil, we zullen meer activiteiten op het gebied van milieueducatie delen.

Wil je meer klimaatactie ondernemen?

We zijn lid van Leaders for Climate Action, en zij hebben snelle en gemakkelijke acties voorzien die elk individu kan ondernemen om actie te ondernemen voor het klimaat. Bekijk hier de acties!

Het verschil tussen klimaat en het weer - DIY

Moeder aarde knutselwerkje

Recyclen met kinderen

Praten met je kind over het milieu

10 dingen die het milieu helpen


Wil je meer klimaatactie ondernemen?

We zijn lid van Leaders for Climate Action, en zij hebben snelle en gemakkelijke acties voorzien die elk individu kan ondernemen om actie te ondernemen voor het klimaat. Bekijk hier de acties!

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan