Klimaat versus het weer DIY

Klimaat versus het weer DIY

Door Babysits
6 minuten leestijd

Werk je met kinderen of heb je een kind? En ben je op zoek naar een leuke knutselactiviteit voor kinderen die hen ook helpt hun ecologische mindset te ontwikkelen en ze een beter begrip te geven van wat klimaatverandering is? Dan hebben wij het perfecte knutselwerkje voor jou! Je kunt deze DIY samen met de kinderen maken om zo het verschil tussen klimaat en weer uit te leggen.

Deze DIY is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en biedt een leuke en unieke manier om hun kamer te decoreren. Het is ook een perfect project om te doen tijdens het oppassen!

Wat kun je leren van dit knutselwerkje?

Tegenwoordig is het heel gewoon om de concepten klimaat en weer te verwarren, tot het punt dat veel mensen denken dat ze precies hetzelfde zijn. De waarheid is dat ze niet hetzelfde zijn, in feite verwijzen ze naar twee totaal verschillende fenomenen. In dit artikel gaan we op een eenvoudige manier in op de verschillen tussen klimaat en weer, zodat jij je kind, of je oppaskind, kunt helpen deze twee termen beter te begrijpen.

Om complexe concepten zoals klimaatverandering te begrijpen, is het erg belangrijk om te begrijpen wat klimaat is.

Verschillen tussen klimaat en weer - uitleg

De termen weer en klimaat kunnen niet door elkaar worden gebruikt, omdat er een groot verschil is namelijk, de duur of het tijdsbestek van elk van hen.

Weer

Weer verwijst naar atmosferische omstandigheden, dat wil zeggen temperatuur, vochtigheid, regenval, enz., op een bepaalde tijd en plaats. In onze dagelijkse gesprekken verwijzen we meestal naar het weer. Als we bijvoorbeeld zeggen dat het morgen zonnig, bewolkt of stormachtig zal zijn, hebben we het over het weer en niet over het klimaat.

Het klimaat

Het klimaat is daarentegen het gemiddelde van de dagelijkse temperatuur, neerslag, enz., op een bepaalde plaats over een lange periode, meestal over 30 jaar. Het concept klimaat stelt ons in staat om het weer in een bepaalde regio gedurende minstens 30 jaar te bestuderen, en dus om te begrijpen hoe de seizoenen in elk deel van de wereld zijn. Dankzij deze langetermijnanalyses kunnen we onderscheid maken tussen klimaten, zoals tropisch klimaat, droog klimaat (aride), zeeklimaat (maritiem), landklimaat (continentaal) en polair klimaat.

Op deze manier houden we, wanneer we het over klimaatverandering hebben, rekening met records en gegevens die gedurende vele jaren zijn verzameld.

klimaatverandering

Wat voor weer wordt het vandaag?

Klimaat is sinds de oudheid grondig bestudeerd, want hoe uitgebreider onze kennis erover, hoe beter we het weer kunnen begrijpen en hoe nauwkeuriger we het kunnen voorspellen. Het weer kunnen voorspellen is altijd heel belangrijk geweest voor de mens, en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds.

Weerklok om het weer te meten

We gaan een meteorologische klok maken waarmee de kinderen het concept weer of klimaat kunnen begrijpen, simpelweg door uit hun raam te kijken en te analyseren hoe het weer op een bepaald moment is!

Om de klok te maken heb je nodig:

Druk de twee pdf's af. De ene bevat de klok en zijn pijl, en de andere de elementen die het weer weergeven, zoals de zon, wolken, enz.

Print de sjablonen hier:

verschil weer en klimaat knutselwerkje

  • Schaar
  • Lijm
  • Papier
  • Gekleurde markeringen
  • Een touw om het in de kamer op te hangen

Stap 1

Begin met het kleuren van de elementen die het weer weergeven, dat wil zeggen de zon, de wolken, enz. Kleur ook de pijl waarmee de kinderen aangeven hoe het weer op een bepaald moment is.

Weer en klimaat DIY

Stap 2

Nu is het tijd om te knippen! Doe dit te allen tijde onder toezicht van een volwassene, want een schaar kan gevaarlijk zijn. Knip de elementen uit die het weer, de cirkel, de pijl weergeven.

Weer en klimaat knutselwerkje

Stap 3

Dit is het moment waarop we onze weerklok samenstellen. Gebruik een lijmstift om elk item op een van de secties van de klok te lijmen totdat het is ingevuld.

Weer versus klimaat

Stap 4

Nu moeten we de pijl aan de klok toevoegen. Om dit te doen, heb je een rechthoekig stuk papier nodig van niet meer dan 3 centimeter lang, zoals je op de afbeelding kunt zien.

Weer vs klimaat

Rol het nu op! Maak er een rol papier van, hoe strakker opgerold, hoe beter. Om de vorm te behouden kun je lijm gebruiken.

klimaat uitleggen aan kinderen

Stap 5

Maak een gat in de pijl en een ander in het midden van de klok. Plaats het opgerolde papier in het midden en, verrassing! Nu kan de pijl draaien om naar de verschillende soorten weertypes te wijzen.

verschil weer en klimaat

Stap 6

Voeg het touw toe zodat de kinderen hun fantastische creaties in hun kamer kunnen hangen. Vanaf nu zullen ze nooit meer vergeten wat voor weer het is! En ze zullen het kunnen omschrijven als kleine experts.

Weer vs klimaat


We hopen dat je genoten hebt van onze weerklok DIY! Als je dit knutselwerkje ook hebt gemaakt, zien we hem graag! Zorg ervoor dat je het met ons deelt op social media @babysits.

Vond je dit artikel en onderwerp interessant? Bekijk dan zeker onze andere artikelen, knutselwerkjes en activiteiten over;

Klimaatverandering proefjes voor kinderen

Moeder aarde knutselwerkje

Recyclen met kinderen

Praten met je kind over het milieu

10 dingen die het milieu helpen