Alles wat je moet weten over vaderschapsverlof
Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!
Ga vandaag nog gratis aan de slag.
BeginnenIs jullie kindje net geboren of gaat je partner binnenkort bevallen? Dan heb je recht op vaderschapsverlof! Wij zetten alle belangrijke informatie over vaderschapsverlof voor je op een rijtje. Van hoelang je recht op verlof hebt tot waarom het zo belangrijk is, blijf lezen voor het antwoord op al je vragen.
Wat is vaderschapsverlof?
Als jullie kindje is geboren heb je als partner recht op een periode betaald verlof. Dit wordt vaak vaderschapsverlof genoemd en soms ook kraamverlof of partnerverlof maar de officiële term hiervoor, die door de overheid wordt gebruikt, is geboorteverlof. Door dit verlof heb je de tijd om bij je pasgeboren kindje te zijn, de moeder te bij te staan en samen te kunnen wennen aan de gezinsuitbreiding.
Wie heeft er recht op vaderschapsverlof?
Je hebt recht op vaderschapsverlof als je een wettelijke afstammingsband hebt met een pasgeboren kind en dus de vader bent. Vaderschapsverlof is er echter niet alleen voor vaders maar ook voor meeouders. De meeouder is de partner van de moeder die geen wettelijke afstammingsband heeft met het pasgeboren kind. Hieronder vallen dus bijvoorbeeld ook partners van hetzelfde geslacht.
Als je niet de vader van het kind bent heb je ook recht op geboorteverlof als je aan een van de volgende voorwaarden voldoet:
Of je bent getrouwd met de moeder van het kind
Of je woont wettelijk samen met de moeder van het kind
Of je woont voorafgaand aan de geboorte van het kind al minstens drie jaar samen met de moeder en kan dit aantonen.
Hoe lang duurt vaderschapsverlof?
Op dit moment heb je in België als vader of meeouder recht op 15 dagen geboorteverlof als het kind geboren is na 1 januari 2021. Tot 2020 waren dit nog 10 dagen, maar de overheid heeft besloten om het aantal dagen vaderschapsverlof te verhogen. Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal dagen zelfs nog verder verhoogd naar 20 dagen, zo kunnen vaders en meeouders langer genieten van hun geboorteverlof. Als je een tweeling of meerling hebt gekregen blijft dit aantal dagen alsnog hetzelfde.
De 15 dagen verlof hoeven niet meteen na de bevalling plaats te vinden, ze mogen vrij worden opgenomen binnen vier maanden vanaf de dag van de bevalling. Het is ook niet noodzakelijk om alle dagen in een keer op te nemen, je kunt ze ook verspreiden over die periode van vier maanden na de bevallingsdatum. In plaats van in een keer drie weken kun je dus bijvoorbeeld ook drie keer een week verlof nemen.
Krijg je betaald tijdens het vaderschapsverlof?
Gelukkig krijg je tijdens het vaderschapsverlof gewoon doorbetaald. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen werknemers en zelfstandigen.
Voor werknemers geldt dat tijdens de eerste 3 dagen van het geboorteverlof de werkgever het volledige loon uitbetaald. De andere twaalf dagen worden betaald door jouw ziekenfonds. Het bedrag dat je dan krijgt via je ziekte-uitkering is altijd 82% van je brutoloon.
Voor zelfstandigen werkt het net iets anders. Zij hebben ook recht op dezelfde 15 dagen vrij na binnen vier maanden na de geboorte van hun kind. Als zelfstandige krijg je tijdens die 15 dagen betaald door je socialeverzekeringsfonds. Neem contact op met je eigen socialeverzekeringsfonds voor de exacte voorwaarden.
Het belang van vaderschapsverlof
Veel mensen zijn blij met de uitbreiding van het geboorteverlof en er zijn ook mensen die vinden dan het nog verder zou moeten worden uitgebreid. Het is namelijk bewezen dat vaderschapsverlof ontzettend belangrijk is voor vaders, moeders en kinderen. Voor vaders zorgt het ervoor dat ze beter kunnen hechten met het kind. Tijdens de eerste zes weken wordt de basis gelegd voor de gehechtheidsrelatie tussen de ouders en het kind. Daardoor bouwen vaders die vanaf de geboorte tijd kunnen doorbrengen met hun kind een betere band met ze op. Daarnaast zijn vaders die vanaf het begin betrokken zijn bij de zorg voor hun kind lichamelijk en geestelijk gezonder dan andere vaders. Vaders van Babysits hebben ons verteld dat vader zijn voor hen een bron van geluk is en het zin geeft aan hun leven.
Het hebben van voldoende dagen vaderschapsverlof is daarnaast ook cruciaal voor de moeder. Vlak na de geboorte moet de mama herstellen van de bevalling en kan de papa haar voorzien van praktische en emotionele ondersteuning. Maar vaderschapsverlof heeft ook een impact op de lange termijn. Ten eerste omdat het zorgt voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Traditioneel gezien waren vrouwen verantwoordelijk voor de zorg voor kinderen en mannen verantwoordelijk voor het verdienen van de boterham. Door vaders meer verlof te geven kunnen dit soort traditionele rolpatronen worden verbroken. Vaders hebben zo namelijk de kans om vanaf het eerste moment betrokken te zijn bij de zorg en opvoeding van het kind. Bovendien vergroot het de carrièrekansen van de vrouw als ook partners verlof krijgen na de geboorte, omdat het dan niet voordeliger is voor de werkgever om een man aan te nemen. Vaderschapsverlof zorgt er ook voor dat ouders de zorgtaken voor kinderen vanaf het begin gelijker kunnen verdelen. Het blijkt dat meer vaderschapsverlof ervoor zorgt dat de taken ook na de verlofperiode beter worden verdeeld tussen de ouders.
Voor het kind is heeft het ook voordelen als de vader de kans krijgt om in de eerste paar maanden veel thuis te zijn. In de periode na de geboorte hechten kinderen zich namelijk al aan hun ouders en hoe dit verloopt zegt veel over het gevoel van veiligheid van een kind op latere leeftijd. Daarnaast bevordert de aanwezigheid van vaders vanaf de geboorte de ontwikkeling van kinderen op emotioneel en intellectueel gebied. Maak dus goed gebruik van je geboorteverlof, want het heeft alleen maar voordelen!
Vind je dit artikel interessant? Lees dan ook eens ons artikel over de rol van vaderfiguren en de impact die zij kunnen hebben op kinderen!