6 tips voor het introduceren van banen aan kinderen

6 tips voor het introduceren van banen aan kinderen

Door Babysits
4 minuten leestijd

Of we het nu merken of niet, kinderen observeren constant de wereld om hen heen, nemen informatie op en proberen te begrijpen wat ze ervaren. Dit omvat ook het werk dat volwassenen doen. De volgende tips maken het gemakkelijk om een gesprek met kinderen te beginnen, zodat ze verschillende carrièrepaden kunnen verkennen.

Tip 1 - Stel kinderen bloot aan verschillende carrièremogelijkheden.

Kinderen zien vaak alleen welke banen hun dierbaren hebben. Ze denken meestal alleen aan de beroepen van hun ouder(s), familieleden, buren en last but not least de beroepen van hoofdpersonen uit tv-programma's, films en boeken. Afgezien van de beroepen die ze in hun directe omgeving zien, horen ze vaak weinig of niets over andere carrière opties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kinderen vaak hetzelfde willen worden als hun ouders of als hun favoriete tv-personage.

kinderen werken met kind

Tip 2 - Ontmoedig de interesses van je kinderen niet.

Wees niet de persoon die de interesses van hun kind ontmoedigt, maar wees de persoon die hun interesses ondersteunt en hun sterke punten aanmoedigt. Op deze manier kun je je kind advies geven over waar ze goed in zijn en uitleg geven over belangrijke aspecten die bij verschillende banen komen kijken. Denk bij verschillende banen aan de vaardigheden die je moet hebben, het aantal studiejaren dat daarbij hoort, het salaris en het aantal uren dat ze per week werken.

Maar vergeet niet dat als we met kinderen praten - fantasie een grote rol speelt in hun werk belangen!

Prinses kind

Tip 3 - Koppel geen stereotype aan banen

Sommige kinderen denken misschien dat een vrouw geen atleet, voetballer of militair mag zijn en dat mannen niet zouden moeten werken als schoonheidsspecialiste of in de gezondheidszorg. "De zware beroepen zijn voor de mannen en de zorgtaken zijn voor de vrouwen", wordt hen vaak verteld. Maar niets is minder waar. Jongens kunnen ook heel zorgzaam zijn en meisjes zijn net zo stoer als jongens!

Pas op dat je als ouder geen stereotype koppelt aan banen. Laat je kind zien dat alles mogelijk is! Wil je zoon professioneel balletdanser worden of wil je dochter bij de politie werken? Dat is echt gaaf, laten we het genderstereotype doorbreken!

Brandweerman

Tip 4 - Gebruik de kracht van spel en verbeelding

Kinderen leren het beste als ze spelen. Door kinderen de kans te geven te spelen met speelgoed dat bij bepaalde beroepen hoort, leg je op speelse wijze verschillende beroepen uit. Denk aan kostuums, poppen die een bepaald beroep hebben of voorwerpen die we associëren met beroepen zoals een stethoscoop of politiepet.

Dokter

Tip 5 - Vraag ze zich hun toekomst voor te stellen.

Als je kind wat ouder is, is een andere goede manier om over banen te praten, hen te vragen naar hun toekomst. Wil je veel of juist een beetje studeren? Wil je zelf iets beginnen of wil je voor iemand anders werken? Hoe wil je je tijd besteden? Wil je kinderen of niet? Houd het vol. Door over de toekomst van je kind te praten, beseffen ze beter dat je niet zomaar een bepaald pad in het leven kunt kiezen, maar dat je er echt voor moet werken.

Heeft je kind geen idee hoe ze hun toekomst vorm wil geven? Dat maakt helemaal niet uit! Vertel ze dat ze hun hele leven de tijd hebben om uit te zoeken waar ze goed in zijn en wat ze graag doen.

Kind en ouder praten

Tip 6 -Onthoud dat het hun carrière is, niet de jouwe.

Het is belangrijk om te onthouden dat de carrièrekeuze van je kind niet die van jou is. Heb je altijd al makelaar willen worden, maar heb je nooit de mogelijkheid gehad om hiervoor te studeren en wil je nu dat je kind makelaar wordt? We begrijpen het, maar dit is het leven van je kind en uiteindelijk moet je kind zelf beslissen waar hun interesses liggen en waar niet. Help ze met hun keuzes, geef ze advies, maar uiteindelijk is het hun keuze.

Kind en koken