Onthaalouder worden: hoe werkt het

Onthaalouder worden: hoe werkt het

Door Babysits
2 minuten leestijd

Wil je onthaalouder worden? Of ben je al onthaalouder maar ben je op zoek naar nieuwe babysit kinderen? Lees hier hoe het werkt.

Ik wil onthaalouder worden

Werk je graag met kinderen en wil je graag beroepswijze kinderen opvangen bij jouw thuis? Dan is onthaalouder zijn misschien wel iets voor jou! Een onthaalouder is iemand die beroepsmatig kinderen opvangt in zijn/haar eigen woning. Om onthaalouder te worden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast zijn er nog verschillende eisen waaraan je moet voldoen om onthaalouder te kunnen zijn.

Soorten onthaalouders

  1. Zelfstandige onthaalouders: een onthaalouder die werkt onder een 'zelfstandigenstatuut' en is afhankelijk van het Kind en Gezin. Het Kind en Gezin bepaalt of de persoon als onthaalouder aan de slag kan. Als zelfstandige onthaalouder kan je het tarief voor de opvang van de kinderen zelf bepalen.

  2. Onthaalouders aangesloten bij een bevoegde dienst: een onthaalouder die niet werkt onder een 'zelfstandigenstatuut', maar is aangesloten bij een dienst. Deze dienst voor onthaalouders biedt hulp en advies aan de onthaalouder. Nadat de onthaalouder aangesloten is bij de dienst, staat hij/zij onder toezicht van de dienst. Deze onthaalouders krijgen geen loon, maar zij ontvangen een onkostenvergoeding.

Voor meer informatie over onthaalouder worden, verwijzen wij je door naar de website van Kind en Gezin.

Aanmelden als onthaalouder

Wat zijn de eisen aan onthaalouders?

Er zijn een aantal eisen vastgesteld voor onthaalouders. Lees hier alle eisen.

Samengevat:

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je spreekt vloeiend Nederlands;
  • Je kan een uittreksel uit het strafregister (model 2) overhandigen (ook jouw huisgenoten moeten dit aanvragen). Dit regel je bij je gemeente;
  • Je verkeert in goede gezondheid;
  • Je hebt een opleiding levensreddend handelen gevolgd.
  • Je staat open voor advies van de Organisator Gezinsopvang om je opvang veilig en gezond te maken voor kinderen.

Meld je aan als onthaalouder Nu aanmelden