Alles wat je moet weten over de kinderopvangtoeslag
Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!
Ga vandaag nog gratis aan de slag.
BeginnenGaat jouw kindje binnenkort naar de kinderopvang? Dan heb je misschien wel recht op kinderopvangtoeslag! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de kinderopvangtoeslag.
Ga snel naar de vraag waar jij antwoord op zoekt, of lees eens rustig het hele artikel door!
- Wat is kinderopvangtoeslag?
- Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?
- Hoe kun je kinderopvangtoeslag aanvragen?
- Hoeveel bedraagt de kinderopvangtoeslag?
- Hoe werkt kinderopvangtoeslag?
- Wanneer stopt je recht op kinderopvangtoeslag?
Wat is kinderopvangtoeslag?
Kinderopvangtoeslag is een toeslag die Belgische gezinnen ontvangen wanneer één of meerdere kinderen naar de kinderopvang gaan in België. Het is dus een beetje extra geld wat je krijgt als je kindje naar de kinderopvang gaat. In België is de kinderopvangtoeslag standaard onderdeel van het groeipakket, maar ook als jij en je kindje dit groeipakket niet ontvangen kun je aanspraak maken op de toeslag, mits je ook voldoet aan de andere voorwaarden.
Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?
Om kinderopvangtoeslag te ontvangen moet je als gezin aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:
Het kind gaat naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel.
Het te betalen tarief van de kinderopvang wordt niet berekend op basis van het inkomen van de ouders.
Het kind gaat nog niet naar de kleuterklas. Wanneer je kind bijvoorbeeld de helft van de week naar de kleuterklas gaat en de andere helft van de tijd naar de kinderopvang ontvang je geen kinderopvangtoeslag meer.
Hoe kun je kinderopvangtoeslag aanvragen?
Wanneer je kind het Groeipakket ontvangt wordt de kinderopvangtoeslag automatisch aangevraagd. Je hoeft hier zelf dus niets voor te doen.
Wanneer je kind het Groeipakket niet ontvangt moet je zelf de aanvraag voor de kinderopvangtoeslag regelen bij een uitbetaler van het Groeipakket. Vroeger heette dit het kinderbijslagfonds. Wanneer het je eerste kindje is dat naar de kinderopvang gaat vraag je een startbedrag aan bij een uitbetaler naar keuze. Je sluit je voor minimaal één jaar aan bij een uitbetaler, pas na dit jaar kun je eventueel wisselen van uitbetaler. Wanneer je voor een nieuwe uitbetaler kiest, geldt deze keuze voor alle kinderen binnen jouw gezin.
Hoeveel bedraagt de kinderopvangtoeslag?
Wanneer is voldaan aan alle voorwaarden en je dus recht hebt op kinderopvangtoeslag zal je per kind een toeslag ontvangen van 3,36 euro per opvangdag. Een opvangdag moet minstens 5 uur duren voordat het écht telt als opvangdag.
Wanneer je kindje een halve dag naar de opvang gaat (minstens 3 uur) dan ontvang je de helft van de normale kinderopvangtoeslag. Dit houdt in dat je dan dus 1,68 euro ontvangt per kind. Wanneer je kindje minder dan 3 uur per dag naar de kinderopvang gaat heb je helaas geen recht op de kinderopvangtoeslag.
Hoe werkt kinderopvangtoeslag?
De kinderopvangtoeslag wordt automatisch uitbetaald gebaseerd op de aanwezigheid die de kinderopvang doorgeeft aan de betalers van het Groeipakket. Deze aanwezigheid wordt dagelijks geregistreerd door de kinderopvang via de QR-code van het kind.
De kinderopvangtoeslag wordt maandelijks uitbetaald op de 20e van de maand. Behalve wanneer de 20e van de maand op een weekenddag valt, dan wordt de toeslag uitbetaald op de maandag na het weekend (of de eerstvolgende werkdag in het geval van een feestdag). Het uitbetaalde bedrag is voor de voorgaande maand.
Wanneer stopt je recht op kinderopvangtoeslag?
Het recht op de kinderopvangtoeslag vervalt wanneer je niet meer aan alle voorwaarden voldoet. Dit is vooral het geval wanneer je kindje naar de kleuterklas zal gaan, maar bijvoorbeeld ook als het niet meer naar een Nederlandstalige opvang gaat of het tarief van de opvang vanaf de toekomst zal worden gebaseerd op het inkomen van de ouders.
Op zoek naar een Babysit? Neem dan snel een kijkje bij Babysits
Aan de informatie op deze pagina kan geen rechten worden ontleend. Ga voor exacte informatie over toeslagen naar de website van jouw uitbetaler.
Bron: vlaanderen.be & groeipakket.be