Vanaf welke leeftijd kind alleen thuis?

Vanaf welke leeftijd kind alleen thuis?

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
6 minuten leestijd

Wil je binnenkort voor een paar uurtjes op pad zonder je kind? Dan is het handig om te weten of je je kind alleen thuis kunt laten of dat je toch een oppas moet regelen. Op welke leeftijd mag je een kind alleen thuis laten? Mag je een minderjarig kind alleen thuis laten? En is je kind er wel klaar voor om thuis te blijven? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Is je kind alleen thuislaten strafbaar in Nederland?

Er is in Nederland geen wet die aangeeft dat een kind vanaf een bepaalde leeftijd alleen thuis mag blijven of niet. Wel wordt er in artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht aangegeven dat het verboden is om iemand ‘tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging, je verplicht bent ‘in hulpeloze toestand’ achter te laten. Dit houdt in dat het verboden is om een hulpbehoevend persoon, in dit geval je kind, alleen te laten. Wanneer je kind nog niet voor zichzelf kan zorgen, mag je hem of haar niet alleen thuis laten. Doe je dit wel, dan heb je het risico op een geldboete of celstraf.

Is je kind alleen thuis laten strafbaar in België?

Er zijn in België geen wetten die iets zeggen over de leeftijd waarop een kind alleen in huis mag blijven. Het alleen thuislaten van een kind is dus niet strafbaar. Een kind jonger dan twaalf alleen in de auto laten is wel verboden volgens de Belgische wet. Je blijft volgens de Belgische wet aansprakelijk voor jouw kinderen totdat ze achttien zijn. Je bent en blijft dus wel verantwoordelijk voor wat zij doen, ook wanneer jij er niet bij bent. Blijft je kind dus alleen thuis? Dan ben je nog steeds verantwoordelijk voor hen.

Vanaf welke leeftijd kind alleen thuis?

Het antwoord op de vraag; ‘Vanaf welke leeftijd mag een kind alleen thuis blijven?’ verschilt voor elk kind. Het ligt eraan of het kind er klaar voor is om alleen thuis te blijven. Zo zou je het ene kind van 11 jaar prima een paar uurtjes alleen thuis kunnen laten, waar een ander kind van 11 zich hier misschien helemaal niet comfortabel bij voelt. Het is dus belangrijk om goed naar je eigen kind te kijken en jezelf de vraag te stellen of hij of zij voor een paar uurtjes voor zichzelf zou kunnen zorgen. Is het antwoord hierop nee? Dan is het belangrijk om een oppas aan huis te regelen voor het tijdsbestek dat je weg bent.

Kind alleen thuislaten

Hoe lang mag een kind alleen thuis zijn?

Net als het beslissen óf je kind alleen thuis kan blijven, hangt ook de duur van het alleen thuis zijn af van de zelfstandigheid van je kind en wat zij aankunnen. Het is natuurlijk ook belangrijk om na te denken over wat jij zelf prettig vind. Er zijn een paar richtlijnen die voor veel kinderen werken.

< 7 jaar

Je kind is nog te jong om alleen thuis te blijven. Het is dus geen goed idee om een kindje van deze leeftijd alleen thuis te laten.

8 - 10 jaar

Vanaf deze leeftijd kun je met je kind oefenen om alleen thuis te zijn. Doe dit dan niet langer dan 30 minuten en liever niet in de avond. Zo kan je hem of haar bijvoorbeeld alleen laten wanneer je boodschappen gaat doen, of tijdens de schoolpauzes.

11 - 12 jaar

De meeste kinderen van 11 á 12 jaar kunnen 1.5 tot 2 uur alleen thuisblijven. Het liefst doe je dit alleen overdag of in de vroege avond.

13 - 15 jaar

Kinderen van 13-15 jaar kunnen vaak alleen thuisblijven. Het ligt aan het kind, maar sommige kinderen vinden het vaak niet fijn om ‘s nachts alleen thuis te slapen. Je kind alleen thuis laten slapen is dus misschien (nog) niet het beste idee.

16 - 17 jaar

Kinderen van deze leeftijd kunnen goed alleen thuisblijven, als ze zich hier zelf goed bij voelen. Eventueel kun je ze ook in de nacht alleen thuislaten, misschien zelfs wel voor een paar dagen!

Alleen thuisblijven oefenen

Om jezelf en je kind meer vertrouwen te geven in het alleen thuis zijn, kun je dit oefenen. Laat bijvoorbeeld je kind eens 15 minuten alleen thuis wanneer je boodschappen gaat doen. Als dit goed voelt voor beide partijen kun je dit steeds een beetje verder uitbreiden.

Tips voor het alleen thuisblijven

  • Vraag aan je kind hoe zij het zouden vinden om even alleen thuis te blijven. Hierdoor krijg je een redelijke inschatting over hoe je kind erin staat. Hier kun je vaak jouw beslissing wel op baseren.

  • Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw kind wel alleen thuis kan blijven, spreek dan uit dat je vertrouwen in ze hebt, en dat je gelooft dat ze het kunnen.

  • Zoals eerder benoemd, is het handig om het alleen thuisblijven van te voren even te oefenen. Zo is je kind beter voorbereid wanneer het moment daar is.

  • Maak duidelijke afspraken met je kind. Wat mogen ze wel of niet doen? Als er wordt aangebeld mag je kind dan de deur opendoen? Zo ja, voor wie wel of voor wie niet? Mag je kind de telefoon opnemen als deze overgaat? Dingen als deze lijken normaal, maar zijn belangrijk om te bespreken met je kind.

  • Overleg duidelijk wat je kind kan/moet doen in geval van nood. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, is het belangrijk dat je kind weet waar hij of zij naar toe kan.

  • Mocht je je buren goed kennen, dan kun je hen altijd laten weten dat je kind heel even alleen thuis is, zodat ze van een afstand een oogje in het zeil kunnen houden. Ook kun je je kind laten weten dat mocht er iets zijn, ze naar de buren kunnen gaan.

Kind alleen thuislaten

Alleen thuisblijven voorbereiden

Wanneer je kind alleen thuisblijft, is het een slim idee om dit goed voor te bereiden. We noemden eerder al dat het belangrijk is om aan je kind uit te leggen wat ze wel en niet mogen doen, maak deze afspraken dus duidelijk. Ook is het een goed idee om een papiertje neer te leggen met telefoonnummers of personen die ze kunnen bereiken in geval van nood of als ze hier behoefte aan hebben. Leg je kind ook uit wanneer ze 112 mogen bellen, als er bijvoorbeeld écht iets naars gebeurt. Zorg ervoor dat gevaarlijke apparaten, messen etc. goed opgeborgen zijn zodat je kind hier niet bij kan komen en zich niet kan bezeren.

Toch liever een oppas regelen?

Denk je toch dat je kind er nog niet klaar voor is om alleen thuis te blijven? Maak je geen zorgen! Die tijd komt vast nog wel. Je kunt in de tussentijd het alleen thuis zijn, blijven oefenen met de bovenstaande stappen.

Voor de momenten waarop je toch écht even van huis moet / wilt kun je snel en eenvoudig een oppas vinden via onze handige, gratis Babysit app.

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan