Leer over Internetveiligheid voor Kinderen

Leer over Internetveiligheid voor Kinderen

Door Babysits
21 minuten leestijd

Internetveiligheid is extreem belangrijk, vooral voor kinderen. Wij hebben het met experts over dit onderwerp gehad en hielden een enquête onder onze communityleden om jou te voorzien van up-to-date informatie over hoe jij jouw kinderen online kunt beschermen.

Wij hielden een enquête onder de ouders in onze community en 92% erkende dat het internet een gevaarlijke plek kan zijn en dat zij actie ondernemen om hun kinderen online te beschermen. Het kan echter moeilijk zijn om te besluiten waar je moet beginnen. Hoeveel weet jij eigenlijk al over internetveiligheid en ouderlijk toezicht? Ben jij je bewust van de gevaren op het internet en hoe social media effect heeft op mentale gezondheid?

Wij verzamelden advies van experts en tips van de ouders op ons platform om jou te kunnen helpen!

Lees verder als je meer wilt leren over:

Waarom is internetveiligheid belangrijk?

Internetveiligheid is belangrijk voor iedereen, maar ben jij bekend met het onderwerp? Volgens SWGfL, een non-profit organisatie in de branche, is internetveiligheid of online veiligheid “het bewust zijn van de eventuele gevaren die je tegen kunt komen tijdens activiteiten op het internet. Dit kunnen security gevaren zijn, het beveiligen en beheren van jouw persoonlijke data, het online hooghouden van een reputatie en het vermijden van schadelijke of illegale content.”

Voor volwassen is dit vaak vrij duidelijk, kinderen vormen echter een groot onderdeel van internetgebruikers (30%, volgens Unicef), en zij kunnen deze gevaren vaak iets minder goed inschatten en begrijpen. Hierom is internetveiligheid vooral belangrijk voor kinderen, aangezien zij makkelijker kunnen worden blootgesteld aan de gevaren van het internet, zelfs vanuit hun veilige omgeving.


Internet trends 2022

ONLINE TRENDS 2022

De online wereld blijft maar veranderen en evolueren. Elke dag ontstaan er nieuwe trends, platformen en apps en het kan als ouder moeilijk zijn om dit allemaal bij te houden. Wat denk jij, ben jij up-to-date met de nieuwe trends? Hier is alles wat jij moet weten over de online trends in 2022.

TikTok

TikTok is een social media app, gefocust op video content. TikTok heeft een gevarieerd aanbod van korte video’s gemaakt door gebruikers die van 15 seconden tot 10 minuten kunnen duren. Deze video’s bevatten meestal pranks, stunts, grapjes, dansjes en entertainment content. De app is momenteel erg populair onder jonge kinderen en tieners. Alhoewel de minimumleeftijd om een profiel aan te maken op TikTok 13 jaar is, zijn er steeds meer profielen te vinden van jongere kinderen.

Instagram Reels

Hoewel Instagram is ontstaan als een foto georienteerd platform, worden er steeds meer video’s gepost op het platform. Deze video’s worden ook wel Reels genoemd. Instagram heeft nu een functie waarin gebruikers korte video’s kunnen uploaden over het hele scherm. Deze functie lijkt erg op TikTok.

Roblox

Roblox is een online platform waar miljoenen gebruikers hun eigen spelletjes kunnen maken en delen, als ook kunnen communiceren via een chat. Het platform is beschikbaar op telefoons, tablets, desktop computers en de XBox One en bevat spellen voor verschillende leeftijdscategorieën.

Virtual Reality

Virtual Reality (VR) is een door de computer gegenereerde meeslepende ervaring met scènes en objecten die heel echt of compleet anders kunnen lijken dan de werkelijkheid. Deze virtuele omgeving is toegankelijk via een specifiek apparaat, namelijk een Virtual Reality headset of helm.

Crypto

Veel jongere denken snel winst te kunnen maken met crypto’s. Crypto’s zijn digitale tegoeden die geen fysieke vorm hebben, zoals de euromunt. Hiernaast is er geen minimumleeftijd vereist om crypto’s te kopen of verkopen. De meest bekende crypto is de Bitcoin, maar er zijn nog vele anderen. Crypto’s zijn erg onstabiel en kunnen snel hun waarde verliezen. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de risico’s van het investeren in crypto.

Wat zijn de voornaamste gevaren online?

Zoals eerder genoemd is internetveiligheid een veelzijdig onderwerp. Dit betekent dat gevaren op het internet in verschillende vormen en grootten komen en er verschillende factoren zijn waar je op moet letten als je kind tijd op het internet spendeert. Van het type content dat ze tegen kunnen komen, tot de tijd die ze online spenderen, hier zijn de voornaamste gevaren die je kind op het internet kan tegenkomen.

Wij vroegen de ouders op ons platform welke gevaren/consequenties zij zich het meeste zorgen om maken wanneer hun kind op het internet zit. Neem een kijkje in de infographic hieronder om te zien wat zij zeiden!

Gevaren van het internet voor kinderen

Ongepaste content

Volgens onze enquête maken 76% van de ouders zich zorgen over het feit dat hun kinderen ongepaste content tegen kunnen komen online. De waarheid is dat op het internet alles één klik verwijderd is. Blogs, spellen, social media platformen en soms zelfs advertenties kunnen jouw kind expliciete en ongepaste content tonen. Dit kan gebeuren zonder dat jij dit weet of hier toestemming voor hebt gegeven en soms zelfs zonder toestemming van jouw kind. Ongepaste content kan variëren van foto’s, video’s of informatie die te expliciet, gewelddadig, seksueel, onjuist of gewoon ongeschikt is voor de leeftijd en perceptie van het kind.
Het in contact komen met dit soort content kan een sterke impact hebben op het leven van jouw kind en hoe zij onderwerpen die ze nog niet begrijpen waarnemen. Dit kan ervoor zorgen dat ze verdrietig, boos of verward zijn en het is mogelijk dat ze je hier niet over vertellen omdat ze zich schamen, bang zijn of zich schuldig voelen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je hier goed over praat met je kinderen en ze de juiste informatie biedt.

Hoe kun je voorkomen dat je kind ongepaste content ziet

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat ongepaste content zich voordoet in verschillende vormen en dat iedereen anders interpreteert wat ongepast is. Als ouder of verzorger, is het jouw taak om goed op te letten wat jouw kinderen online opzoeken en te beslissen of dit wel of niet gepast voor ze is. Voor kleinere kinderen kun je ook apps downloaden of apparaten uitzoeken die een specifieke kindermodus hebben, op deze manier is ongepaste content al gefilterd.

Gedragsproblemen

Meer dan de helft van de ouders in de Babysits community (56%) zijn bezorgd om de impact die het internet kan hebben op het gedrag van hun kinderen. Tijdens een interview met Babysits legt Marine Rannou, een klinisch psychologe die zich specialiseert in digitale technologie, uit dat het idee dat de “virtuele wereld” de gedachten en het gedrag van kinderen kan beïnvloeden op een voornamelijk negatieve manier is vastgeroest in onze gedachten door media-interventie door de tijd heen.

"Videogames worden er al heel lang van beschuldigd een vector te zijn van verslaving of gewelddadig gedrag bij kinderen en tieners", zegt de expert. De veronderstelling dat het spelen van bijvoorbeeld oorlogs- of vechtspellen kinderen ertoe zal brengen dit in het echte leven na te doen, is gemakkelijk te maken, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Volgens de kinderpsycholoog zijn "digitale zaken niet per se goed of slecht" en inmiddels "heeft veel onderzoek aangetoond dat er geen reden is om overdreven bezorgd te zijn" over hoe de digitale wereld het gedrag van onze kinderen zal beïnvloeden

Wat je wel steeds vaker voorbij hoort komen zijn online challenges. Deze (gevaarlijke) uitdagingen kunnen kinderen kopiëren van hun leeftijdsgenoten of andere mensen online. Bovendien, als iemand iets raars of ongepasts deelt, kunnen kinderen denken dat het ook een goed idee is om die dingen online te delen. Er was bijvoorbeeld een tijd dat een ‘choking game’ online populair was. Het doel van deze uitdaging was om iemand te 'verstikken' totdat ze bewusteloos raakten. Er stierven enkele kinderen tijdens het doen van deze challenge. Een ander voorbeeld is de “tide pod challenge” die een paar jaar geleden viraal ging. Kinderen zouden capsules met vloeibaar wasmiddel eten omdat ze andere mensen dit online zagen doen. Dit soort online challenges kunnen ertoe leiden dat dit gedrag wordt nagebootst, waardoor kinderen dit gevaarlijke gedrag vervolgens ook zouden nastreven.

Hoe gedragsproblemen te voorkomen

Toch is het belangrijk om in de gaten te houden wat er gebeurt als jouw kinderen online zijn. Om dat te doen raadt klinisch psychologe Rannou je aan om met je kinderen afspraken te maken en “regels op te stellen die je samen kunt bouwen zodat de schermen geen conflict object worden”. Het is aan de ouders of verzorgers om ervoor te zorgen dat de content waarmee hun kinderen omgaan, geschikt is voor de leeftijd van het kind en dat kinderen het verschil begrijpen tussen wat er op het scherm en in het echte leven gebeurt. Door op een open manier te communiceren, creëer je ruimte voor je kinderen om "hun eigen ervaringen te delen en te vertellen, of het nu hun videogameavonturen zijn, een video die ze leuk vonden of een onderwerp dat hen uitdaagde”.

Online Pesten

Online Pesten

Met de opmars van technologieën vinden ook veel sociale gedragingen hun weg naar een virtuele vorm. Pesten is hierop helaas geen uitzondering, eenmaal in een online omgeving evolueert het pester naar cyberpesten. Dit is een specifiek type agressie dat serieus moet worden genomen. Het is een veelvoorkomend gevaar waarvan enkele ouders zich bewust lijken te zijn, aangezien 41% van de Babysits community hun bezorgdheid uitte over cyberpesten. Maar zelfs als je weet dat het bestaat, kan het moeilijk zijn om te bevatten dat het echt met je kind kan gebeuren, vooral als je niet betrokken bent bij hun online leven. Cyberpesten is meestal anoniem en moeilijk te traceren.

Deze vorm van intimidatie kan onder meer plaatsvinden via social media platforms, online games en berichten-apps. Net zoals pesten - en vaak veranderd in een aanvullende vorm ervan - wordt cyberpesten gebruikt als een manier om iemand bang te maken, te intimideren, te manipuleren, in verlegenheid te brengen of op een andere manier pijn en ongemak te bezorgen via internet. Online bedreigingen uiten en het verzenden van agressieve of onbeschofte teksten, tweets, posts of berichten, evenals het delen van andermans persoonlijke informatie, foto's of video's om iemand pijn te doen of te vernederen, zijn allemaal vormen van cyberpesten.

Omdat de pester het slachtoffer niet persoonlijk hoeft te confronteren, is het cyberpesten gemakkelijker te plegen dan fysieke intimidatie en kan het bijzonder schadelijk zijn voor kinderen die zich nog ontwikkelen. Echter, zoals psychologe Rannou uitlegt: "zelfs als ze plaatsvinden in de digitale wereld, zijn de interacties en uitwisselingen die we online ervaren echt. Ze hebben effect op onze gevoeligheid, onze subjectiviteit maar ook ons ​​lichaam, evenals de communicatie in het echte leven”. Dit betekent dat online gepest worden een sterke impact op het leven van een kind kan hebben, net als wanneer het in het echte leven gebeurt. Als jouw kind online wordt gepest, kan het zich gekweld voelen elke keer dat het een digitaal apparaat aanzet, wat kan leiden tot problemen met stemming, energieniveau, slaap en eetlust.

Hoe kun je online pesten voorkomen?

Als ouder kan het erg moeilijk zijn om (online) pesten te voorkomen. Er zijn echter wel een paar dingen die je kunt doen die misschien de kans een beetje kleiner maken. Op veel sociale media kun je bijvoorbeeld de reacties onder de posts uitzetten. Hiernaast kun je ook bepaalde woorden opslaan in de instellingen, zodat een bericht met dit woord erin niet wordt getoond op het profiel. Dit kan een handige functies zijn wanneer je merkt dat jouw kind schadelijke berichtjes ontvangt online. Verder kun je profielen vaak privé maken, waardoor alleen mensen waarvan jij het goedkeurt jou kunnen volgen en je berichten kunnen sturen. Wat echter het meest belangrijk is, is praten over de consequenties van (online) pesten met jouw kind. Vertel ze wat het kan doen met andere kinderen, hoe zij zich voelen, op deze manier kun je voorkomen dat jouw kind misschien iemand anders gaat pesten online.

Verslaving

Geen van de ouders van de Babysits community noemden dat ze zich zorgen maakten over verslaving. Dit is echter een groot probleem waar rekening mee moet worden gehouden. Volgens Alfredo Oliva, psycholoog en professor in ontwikkelingspsychologie aan de universiteit van Sevilla, zijn psychologen “een beetje terughoudend” geweest om een ​​verslaving aan sociale media of internet als een echte verslaving te beschouwen. Dit komt omdat “er geen fysieke stoffen bij betrokken zijn”. De deskundige stelt echter ook dat een van de gevaren van het internet is dat je er verslaafd aan kan raken, wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen omdat een verslaving ook kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Bovendien geldt dat hoe vroeger de behoefte altijd online te zijn in de kindertijd begint, hoe moeilijker het zal zijn om er later vanaf te komen. Internetverslavingen kunnen in verschillende soorten voorkomen, zoals verslavingen aan sociale media of videogames.

Deze verslavingen zijn op zich al een probleem van de online wereld, maar het probleem breidt zich meestal uit. Wanneer iemand ergens verslaafd aan is, besteden ze het grootste deel van hun tijd aan deze activiteit, wat betekent dat wanneer een kind verslaafd is aan sociale media, ze veel uren op hun favoriete platform zullen doorbrengen. Dit betekent dat ze het grootste deel van hun tijd binnen zullen doorbrengen en zich niet verplaatsen. Daarom kan een internetverslaving ook leiden tot ernstige emotionele en fysieke gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsproblemen kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot: angst, depressie, pijn in het lichaam, gewichtstoename/-verlies en stemmingswisselingen.

Hoe kun je een internetverslaving voorkomen

Er zijn een paar dingen die je als ouder kunt doen om te voorkomen dat jouw kind verslaafd raakt aan het internet of hun elektronische apparaten. Zo zou je een app kunnen downloaden die de schermtijd van je kind limiteert. Deze apps kunnen je vaak helpen een timer te installeren voor een specifieke app of het hele apparaat, wanneer deze timer is afgelopen is de app of het apparaat niet meer beschikbaar. Wat het belangrijkste is, is dat je met je kind in gesprek gaat en duidelijke afspraken maakt over hun schermtijd.

internetverslaving

Problemen met Mentale Gezondheid

Zoals eerder genoemd, kan overmatig gebruik van internet tot meer gevaren leiden dan aanvankelijk gedacht. Volgens het onderzoek Babysits, vormen internetgebruik en mentale gezondheidsproblemen een onverwacht gevaar waar ouders zich niet het meest zorgen over leken te maken, met slechts 31% die hun bezorgdheid over het onderwerp uitte. Echter, vanuit het perspectief van de geïnterviewde experts, is het zeker een gevaar om rekening mee te houden.

Volgens professor Oliva werken de hersenen van kinderen op een manier waarop hun eigenwaarde al op een laag niveau staat door lichamelijke veranderingen, nieuwe taken en veranderingen op school. Wanneer een kind vervolgens negatieve opmerkingen, te weinig vind-ik-leuks of zelfs afwijzing krijgt op internetplatforms, kan dit een zeer negatieve invloed hebben op hun zelfbeeld. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met het feit dat op sociale media mensen alleen de positieve kanten van het leven laten zien en dat veel foto's online in zekere zin zijn gephotoshopt. Als volwassenen kunnen we hier doorheen kijken, maar voor kinderen is dat een stuk moeilijker. Wanneer zij niet beseffen dat de content die zij zien is bewerkt, kan dit leiden tot onrealistische opvattingen over hoe hun leven of lichaam eruit zou moeten zien. Dit kan uiteindelijk leiden tot een lager zelfbeeld en mentale gezondheidsproblemen zoals angst of depressie.

Daarnaast zijn kinderen bezig met het vormen van hun eigen identiteit en kan het internet daar enige invloed op hebben. Professor Oliva vertelde dat kinderen en tieners via internet in contact komen met nieuwe soorten invloeden, zoals beroemde mensen, ookwel influencers genoemd, die van invloed kunnen zijn op de manier waarop ze zichzelf zien. Professor Oliva zei dat "het zeer nauwe bronnen van invloed zijn die zeker voordelen kunnen hebben voor kinderen", maar dat je altijd voorzichtig moet zijn. "We kennen allemaal recente gevallen van hoe sommige influencers opmerkingen hebben gemaakt die erg seksistisch en homofobisch kunnen zijn", zei de expert. Influencers kunnen dus een positieve invloed hebben op kinderen, maar het is belangrijk om voorzichtig te blijven.

Hoe je kunt voorkomen dat jouw kind zichzelf vergelijkt met de normen van sociale media

Als je je realiseert dat de tijd die je kinderen besteden aan sociale media hun mentale gezondheid verstoort, zijn er een paar stappen die je hen kunt helpen nemen naar een gezondere ervaring op het internet. Begin met het uitleggen van het concept virtueel geluk en dat de meeste foto's en video's die ze zien slechts geselecteerde momenten zijn die influencers (of vrienden) hebben gekozen om te delen en niet de volledige realiteit laten zien. Vooral als je kinderen al wat ouder zijn, kun je ze ook vragen om in hun feed te kijken en te beoordelen welke accounts ze angstiger of getriggerd maken: stel voor dat ze deze niet meer volgen, in ieder geval voor een tijdje. Praat met je kind over het beperken van hun tijd op sociale media en moedig ze aan om meer momenten buitenshuis door te brengen, uit te gaan met vrienden en te socializen in het echte leven (waar iedereen zijn eigen problemen heeft en geen filter om ze te verbergen).

Privacy

Een belangrijk punt om in gedachten te houden (voor ouders en kinderen) is privacy. Dit kan inhouden: Oplichting of fraude op basis van het stelen van persoonlijke informatie op het internet om toegang te krijgen tot bankrekeningen, identiteitsfraude, privacy van foto's of andere inhoud waarvan je misschien niet wilt dat iedereen deze ziet of gebruikt, en meer.

Om privacyrisico's te verminderen, zowel persoonlijk als financieel, is het belangrijk om goed na te denken over wat je op internet deelt en wie er toegang toe heeft, en om **kinderen te leren geen persoonlijke informatie te delen ** met anderen online.*

Tips voor Internetveiligheid

Van ongepaste content, gedragsproblemen en cyberpesten tot verslaving en mentale gezondheidsproblemen, we hebben in dit artikel verschillende gevaren van internetgebruik besproken en uitgelegd. Het begrijpen van deze risico's is de eerste stap, maar er zijn ook verschillende andere dingen die je kunt doen om het risico dat jouw kind loopt tijdens het online browsen tot een minimum te beperken. Deze tips zullen we nu bespreken.

Wat doen de Babysits ouders om hun kinderen online te beschermen?

In onze enquête hebben we ouders niet alleen gevraagd waar ze zich het meest zorgen over maken als hun kind tijd online doorbrengt, maar we hebben ook gevraagd wat ze doen om hen te beschermen. In de Babysits community ondernemen de meeste ouders en verzorgers (72%) actie door de schermtijd van hun kinderen te controleren. Een groot deel gebruikt apps voor ouderlijk toezicht (66%) en bespreekt de gevaren van internet met hun kinderen (64%).

internetveiligheid voor kinderen

Tips van de Babysits-ouders

In onze enquête hebben we ouders ook de mogelijkheid gegeven om hun tips over het online beschermen van hun kinderen voor andere ouders te delen. Dit is wat ze zeiden:

“Praat met je kind over geschikte content die kan worden bekeken en de veiligheidsregels voor online communicatie, zoals gevaar voor vreemden en het privé houden van persoonlijke gegevens. Houd de communicatie open, zodat ze zich op hun gemak voelen om je te vertellen als er iets naar voren komt waarvan ze weten dat het ongepast is.

"Lees betrouwbare bronnen over cyberbeveiliging en neem de tijd om over software te leren en deze met de juiste instellingen op het apparaat van je kinderen te installeren"

Tips van de Experts

De experts met wie we hebben gesproken, hebben ons niet alleen gewaarschuwd voor en geleerd over de gevaren die kunnen worden veroorzaakt door (te veel) tijd op internet door te brengen, ze hebben ook enkele tips gegeven over hoe je jouw kind kunt helpen online veilig te blijven. Hier zijn een paar van de nuttigste tips die ze ons hebben gegeven.

Communiceer met je kind

Professor Oliva raadde aan om altijd toezicht te houden op wat je kind online doet, maar niet per se op een "onderbrekende of dwingende manier". Je kind vertellen dat het iets niet mag doen zonder uitleg of gesprek, leidt meestal tot het tegenovergestelde resultaat. Om dat te voorkomen, stelt de expert dat het belangrijk is om “communicatiekanalen open te houden” en de tijd te nemen om te begrijpen wat jouw kind online doet.
Geef ze het gevoel dat ze op eigen initiatief dingen kunnen vertellen die hen bezig houden of waar ze zich zorgen over maken, wat kan door goed met ze te communiceren. Dit geeft je niet alleen inzicht in de dingen die jouw kind online doet, maar ook in de zorgen die ze in het dagelijks leven kunnen hebben. Op de vraag of ouders tips hebben voor andere ouders, was het ook het meest gegeven om met je kind over het internet te praten.

Streaming-apps voor kinderen

Veel apps die online worden gebruikt, geven je de mogelijkheid om ze in een zogenaamde “kids-modus” te zetten. Voorbeelden van platforms die deze mogelijkheden bieden zijn;

  • YouTube
  • Netflix
  • Disney+

Ze kunnen worden gedownload als kinderversie of in de kindermodus worden gezet. Dit beschermt jouw kind tegen het zien van ongepaste inhoud op deze platformen. Wanneer de modus is geactiveerd, zijn alleen voor het kind geschikte video's of televisieprogramma's beschikbaar om te bekijken. Vooral op YouTube, waar inhoud minder gereguleerd is, is dit perfect als je jonge kinderen hebt en je zorgen maakt over wat ze online zouden kunnen zien.

Tablets voor kinderen

Naast specifieke apps en functies zijn er ook tablets die zijn ontworpen voor kinderen. Op deze apparaten is zowel educatieve als entertainment content beschikbaar. Dit betekent dat jouw kind ervan kan genieten, maar ook iets nieuws leert bij het gebruik van de tablet. Bovendien bieden tablets die speciaal voor kinderen zijn ontworpen vaak uitgebreidere opties voor ouderlijk toezicht, waardoor jouw kind wordt beschermd tegen ongepaste inhoud en ook niet (per-ongeluk) in-app-aankopen kan doen.
tablets voor kinderen

Educatieve apps

Naast preventieve maatregelen zoals de kindermodus, zijn er ook educatieve apps die je jongere kind kunnen helpen zich te ontwikkelen terwijl ze deze apps gebruiken. In plaats van tijd te besteden aan het bekijken van video's of op sociale media te scrollen, kunnen ze hun schermtijd gebruiken om iets nieuws en positiefs op hun apparaat te leren. Deze apps zijn speciaal ontworpen voor kinderen en educatieve doeleinden, waardoor het risico van blootstelling aan inhoud die niet geschikt is, opnieuw wordt beperkt. Voorbeelden van leuke educatieve apps voor kinderen in 2022 zijn:

  • Sound Touch
  • Super Spelling Winter
  • Squla
  • Dr. Panda's leerzame spellen

Social media platforms begrijpen

Wanneer jouw kind tijd online doorbrengt, kan het een slimme zet zijn om dezelfde platforms te gebruiken als jouw kind. Niet om hen te controleren, maar om te begrijpen hoe deze platforms werken. Op deze manier kun je potentiële schadelijke activiteiten op het platform ontdekken, wat je de mogelijkheid geeft om het gesprek hierover met je kind aan te gaan. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, bijvoorbeeld door zelf een account aan te maken op de platforms, of door documentaires te kijken of podcasts te luisteren over social media. Een voorbeeld van een goede podcast hiervoor is LINDA.Podcast “Froukje Online” over het online surfgedrag van kinderen.

Ouderlijk toezicht Iphone en Android

Zoals eerder vermeld, kun je altijd een app of software voor ouderlijk toezicht downloaden op het apparaat van jouw kind. Met deze tool kun je controleren en beheren tot welke websites en apps je kind toegang heeft. Omdat er een grote verscheidenheid aan dit soort apps is, biedt elke app of software iets anders, van het blokkeren en filteren van websites en inhoud tot het opnemen van de activiteiten van het kind, het beperken van hun tijd online en het bekijken van hun browsegeschiedenis en communicatie.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind en wat jij denkt dat nodig is, kun je een app of software voor ouderlijk toezicht kiezen zoals;

  • Qustodio
  • KasperSky Safe Kids
  • NetNanny
  • WebWatcher
  • Bark.

Uiteindelijk is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat het leren omgaan met internetveiligheid en de gevaren waaraan onze kinderen kunnen worden blootgesteld een doorlopend proces is, vooral omdat er voortdurend nieuwe digitale apps en trends worden ontwikkeld. Daarom “moeten we blijven communiceren over dit onderwerp en kinderen eraan herinneren dat volwassenen beschikbaar blijven en dat ze hen op elk moment kunnen vragen erover te praten”, legt psychologe Rannou uit. "Er moet een evenwicht worden gevonden tussen ondersteuning en empowerment" en zodra beide partijen een duidelijk begrip en afspraak hebben, moeten ouders "hun kinderen vertrouwen en accepteren dat ze niet alles kunnen controleren wat ze op internet doen", adviseert de expert .

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan