Zo maak je het eten van fruit en groenten leuk

Zo maak je het eten van fruit en groenten leuk

Door Babysits, 4 minuten leestijd

Je moet vijf keer per dag fruit en groenten eten. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe kan je dat op de beste manier doen? En vooral, hoe zorg je ervoor dat de kinderen gezonder eten?

We hebben enkele eenvoudige en grappige ‘recepten’ samengesteld die je gemakkelijk kunt imiteren met kinderen! Laat je creativiteit de vrije loop en creëer kleine (en grote) dieren van verschillende soorten fruit en groenten. De kinderen zullen de kleuren, consistentie en vorm van het fruit en de groenten opeens heel anders waarnemen en veel plezier hebben met het gezonde eten!

Rode vlinders ?

Laten we beginnen met het eenvoudigste ‘recept’: maak van een paar aardbeien heerlijke kleurrijke vlinders in slechts een paar eenvoudige stappen. Je hebt aardbeien nodig, munt en ... dat is alles! Snijd elke aardbei van de bodem tot aan de groene stengel zonder volledig door te snijden. Vouw vervolgens de aardbeien, leg ze op een bord en voeg twee munttakken toe om de voelsprieten van de vlinders te vormen.

vlinder_aardbeien

Een pauw toont zijn veren ?

Voor het tweede dier heb je druiven nodig (bij voorkeur groen, maar als je thuis rood hebt, is dat geen probleem), bosbessen, een peer en een wortel. Snijd de peer en druiven verticaal door midden. Hierna kan je de helft van de peer in het midden van het bord plaatsen en de trossen druiven rondom wapperen. Verspreid de bosbessen op de druiventrossen om de bekende pauwogen te imiteren. Tot slot moet je een snavel en twee benen uit de wortel snijden. Dit kun je het beste overlaten aan de ‘grote’ mensen, want dat kan snel gevaarlijk worden met een mes. Het is je gelukt! Je kunt zo trots als een pauw zijn!

pauw_fruit

Twee kleine vissen ?

Om deze visjes te bereiden, zijn drie verschillende groenten nodig: radijs, wortels en komkommer. Afhankelijk van wat het best bevalt bij de kinderen, kun je de verschillende soorten gebruiken als hoofd, schubben en vinnen. Snijd de groentes eenvoudig in dunne plakken en plaats ze op een bord. Voor de zoete luchtbelletjes gebruikten we gehalveerde bosbessen.

vis_radijs

Oehoe, hier komt de uil ?

In deze kleurrijke uil verstoppen we aardig wat groentes. Voor het hoofd hebben we twee puntige oren uit een komkommer gesneden en voor de veren hebben we oranje paprika gebruikt. Baby worteltjes zijn ook geweldig voor dat. Om de grote nachtogen van de uil te creëren, moesten we een beetje vals spelen: we vulden twee flessendoppen met een beetje zure room. Met een dun plakje tomaat vormden we de pupil. Voor de buik kan je opnieuw plakjes komkommer gebruiken. Dan komt het belangrijkste van de vogel: de vleugels. Hiervoor hebben we kleine tomaatjes en een rode paprika gebruikt. Nu kan de uil eindelijk vliegen! Natuurlijk heeft de uil ook een paar voeten nodig om te landen: je kunt de voeten gemakkelijk maken van de overgebleven paprika strookjes. Nu snel de groentes in de zure room dopen en eten voordat de uil wegvliegt!

uil_groenten

Je creativiteit kent geen grenzen, je kunt nog veel meer dieren maken van seizoensfruit en groenten. De kinderen kunnen hier heel goed bij helpen. Maar we raden het aan om de taken, waarbij een mes gebruikt moet worden, over te nemen voor veiligheidsredenen. Deze dieren helpen de verschillende smaakpapillen van de kinderen te activeren. Ze leren het fruit en de groenten beter kennen en eten gezonder. We wensen je veel plezier!

PS: vergeet niet om ons te taggen op @BabysitsBE op Instagram of Facebook wanneer je één van deze gerechten namaakt.