10 Tips voor de eerste dag met je babysitter

10 Tips voor de eerste dag met je babysitter

Door Babysits
5 minuten leestijd

Je kind voor het eerst bij een babysitter of onthaalouder achterlaten is zenuwslopend. Voor een vlotte eerste dag kun je onze babysitter checklist (afdrukbaar) gebruiken en onze tips volgen voor wanneer de babysitter voor het eerst langskomt.

De kans is groot dat jij je meer zorgen maakt dan je kind over de eerste dag van je babysitter! Dus neem een voorbeeld aan hen en probeer te ontspannen.

Het is zenuwslopend om je kind voor de eerste keer alleen te laten met de babysitter of onthaalouder, vooral als je niet vaak tijd zonder je kind doorbrengt. Je weet alles over je kind en hoe je voor ze moet zorgen, dus het kan een uitdaging zijn om de teugels aan iemand anders over te dragen.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Door voorbereid te zijn en te weten wat je kunt verwachten, zorg je voor een vlotte eerste babysitting afspraak voor jezelf, je kind en de babysitter. Bekijk onze top 10 tips voor een geslaagde eerste babysit-afspraak.

10 Tips voor de eerste dag met je babysitter

   

1. Weet met wie je werkt

Het belangrijkste wat je kan doen om je op je gemak te voelen bij het achterlaten van je kind bij een babysitter of onthaalouder, is door te weten wie er voor je gaat werken. Maak een afspraak om ze persoonlijk te ontmoeten voor de eerste babysit-afspraak en om een interview af te nemen. Door zo’n kennismakingsgesprek krijg je een algemene indruk van het karakter van de babysitter, kun je om referenties en certificeringen vragen en de babysitter in het algemeen beter leren kennen. Een goed interview zal je zelfvertrouwen vergroten wanneer de eerste dag aanbreekt.

2. Leg vast klaar wat de babysitter nodig zou kunnen hebben

De babysitter weet nog niet wat de favoriete spelletjes, activiteiten, films of eten van je kind zijn. Dus voor de eerste babysit-afspraak kan het handig zijn om deze zaken alvast voor te bereiden. Op deze manier hebben ze genoeg te doen samen en kan de babysitter een beter idee krijgen van de routine van je kind, waarin ze geïnteresseerd zijn en welke activiteiten geschikt zijn.

3. Geef een lijst met contactgegevens op

Verlaat een babysitter nooit zonder ze eerst een lijst met contactnummers te geven, inclusief contactgegevens voor noodgevallen. Indien relevant, kun je de babysitter ook informeren over de benodigde medicijnen en/of eventuele allergieën voor je kind.

4. Gebruik onze Babysitter-Checklist (afdrukbaar)

Om het wat makkelijker te maken, hebben we een printbare babysitter-checklist gemaakt die je met je babysitter kunt doornemen. Zorg ervoor dat je de hele checklist doorneemt voordat je vertrekt.

Babysitter Checklist

5. Geef de babysitter een rondleiding door je huis

Geef de babysitter een rondleiding door je huis. Laat zien waar je alles wat de babysitter waarschijnlijk nodig zal hebben bewaart, zoals reservekleding voor je kind, luiers, een speen, een EHBO-doos, een zaklamp, snacks, enz.

6. Bespreek het dagelijkse schema van je kind

Je kunt met deze zo diepgaand of casual zijn als je wilt. Als je er echter de voorkeur aan geeft dat je kind zich aan zijn normale routine houdt, kan het handig zijn om je dagelijkse schema met de babysitter door te nemen. Op deze manier kunnen ze een beter begrip krijgen van wat wel en niet mag, hoe laat ze moeten eten en naar bed gaan, enz.

7. Bespreek de huisregels en verantwoordelijkheden van de babysitter

Dit kan handig zijn om ervoor te zorgen dat jij en de babysitter op dezelfde pagina zitten wat betreft hun taken en wat je kind wel en niet mag doen. Vaak zullen kinderen bijvoorbeeld niet de waarheid vertellen over hoeveel suiker ze mogen eten of hoe laat ze normaal naar bed gaan.

8. Begin met een proefdag

Je kan de babysitter ook vragen of ze een paar uur kan babysitten terwijl jij toezicht houdt. Dit kan helpen om de babysitter en je kind meer op hun gemak te laten voelen en je kan gelijk zien wat voor type babysitter hij of zij is!

9. Laat je kind niet weten dat je gestrest bent

Als je erg nerveus bent om je kind voor het eerst bij een babysitter achter te laten, zorg er dan voor dat je dat gevoel niet op je kind overdraagt. Vaak pikken kinderen op wat je voelt en doen dit dan na. Dus als je afscheid gaat nemen van je kind, geef ze dan een knuffel en een glimlach en stel ze gerust dat je snel weer terug bent.

10. Vertel je kind over de babysit-afspraak

Het is belangrijk om je kind van tevoren op de hoogte te stellen van de geplande babysit-afspraak. Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar kinderen hebben ook tijd nodig om zich voor te bereiden! Het kan dus een goed idee zijn om de babysitter van tevoren aan je kind voor te stellen. Op de dag van de babysit-afspraak zullen je kinderen de babysitter herkennen, waardoor ze zich prettiger voelen. Maak de kinderen enthousiast over het hebben van een babysitter en benadruk hoeveel plezier ze samen zullen hebben!


We hopen dat je deze babysit tips en onze babysitter checklist nuttig vond. Ben je nog niet in deze fase en wil je graag een babysitter vinden, maak dan een Babysits profiel aan en begin met zoeken.

Veel succes met je eerste babysit afspraak!