Tips voor de Eerste Schooldag

Tips voor de Eerste Schooldag

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
6 minuten leestijd

Gaat jouw kind binnenkort voor het eerst naar school? Wanneer je kind binnenkort naar de basisschool mag, komt er waarschijnlijk veel informatie op je af. Dit kan spannend zijn voor zowel jou als ouder, maar ook voor je kleine. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden of die handig zijn om te weten. In dit artikel lees je alles om de eerste schooldag een succes te maken voor zowel jou als je kind!

Gaat jouw kind al langer naar school, maar zit de eerste schooldag na de vakantie er weer aan te komen? Neem dan eens een kijkje bij deze artikelen!


Wanneer mag mijn kind naar school?

In België mogen kinderen naar school vanaf hun 2,5e levensjaar. De leerplicht begint echter pas vanaf 5 jaar, dus een kind van 2,5 hoeft niet per se direct te starten op de basisschool. Dit gaat allemaal op het tempo van de behoeften van je kind.

Basisscholen kunnen ervoor kiezen om kinderen tussen 2,5 en 3 jaar te laten instromen in een zogeheten instapklasje voor kleuters. Wanneer dit het geval is op de school van jouw kind zal je kind eerst dus in de klas komen met allemaal andere kindjes tussen de 2,5 en 3 jaar oud. Basisscholen kunnen er echter ook voor kiezen om kindjes van 2,5 direct in dezelfde klas te plaatsen als de wat oudere kleuters.

Wanneer je kindje naar school gaat, zullen ze ook vakantie krijgen. In België zijn er 5 vakanties: de krokus-, paas-, zomer-, herfst-, en kerstvakantie. Wanneer deze vakanties zijn in 2022 kun je zien in de volgende infographic.

Schoolvakanties België 2022

Instapdagen

Als je kind tussen de 2,5 en 3 is zijn er verschillende instapdagen op Belgische basisscholen wanneer je kind mag beginnen met school dit zijn: de eerste schooldag na iedere schoolvakantie: zomer-, herst-, kerst-, krokus-, en paasvakantie, de eerste schooldag van februari en de eerste schooldag na Hemelvaartsdag. Voor kinderen van 3 jaar en ouder gelden deze instapdata vaak niet, zij kunnen op iedere schooldag starten op de basisschool.


Hoe bereid ik mijn kind voor op de eerste schooldag?

De eerste schooldag van een kind gaat vaak gepaard met tranen, vooral als je kindje nog wat jonger is en misschien niet helemaal begrijpt wat er gebeurt. Daarom is het belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de eerste schooldag. Er zijn gelukkig veel verschillende manieren om je kindje voor te bereiden en gerust te stellen over hun eerste keer op school.

1. Lees samen boekjes over school.
Als je kind precies weet wat ze kunnen verwachten op school neemt dit al een heel groot deel van de spanning weg. Hierom zou je samen boekjes kunnen lezen die over school gaan, er zijn genoeg kinderboeken die dit onderwerp bespreken. Zo leert je kindje meer over wat er allemaal gebeurt op school en zullen ze dus ook beter begrijpen wat ze precies te wachten staat.

2. Fiets samen eens langs de school.
Als je samen met je kind langs de toekomstige school fietst, kun je iets meer uitleggen over de basisschool. Hoe meer je kindje weet wat ze te wachten staat, hoe comfortabeler ze zich waarschijnlijk zullen gaan voelen bij het idee dat ze binnenkort naar school moeten. Misschien kun je zelfs een keertje een kijkje nemen op de school tijdens een open dag en je kindje kennis laten maken met hun toekomstige juf of meester!

3. Gebruik een aftelkalender.
Een goede manier om je kindje voor te bereiden op de eerste schooldag is het gebruiken van een aftelkalender. Steep samen elke avond een dag weg, zo weet je kindje precies hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen voordat ze naar school mogen! Hiervoor kun je deze leuke (afdrukbare) aftelkalender gebruiken die wij hebben ontworpen.

AftelKalender

4. Zorg ervoor dat je kleine zindelijk is.
Sommige basisscholen verwachten dat je peuter zindelijk is als ze naar het eerste kleuterklasje mogen. Hierom is het handig om je kindje hierop voor te bereiden. Oefen ook samen eens het uitrekken van kleren, zodat je kleine precies weet hoe ze dit moeten doen. Zorg dan ook voor kleren die makkelijk aan- en uit te trekken zijn, zodat je kind dit helemaal zelf kan doen!

5.Geef je kindje iets vertrouwds mee.
Als het dan eindelijk zo ver is dat je kindje voor het eerst naar school mag is dit natuurlijk spannend voor je peuter, maar ook voor jezelf. Op zo’n eerste schooldag komen er natuurlijk heel veel verschillende indrukken op je kindje af. Misschien wordt het jouw kindje op zo’n moment wel een beetje te veel, geef ze daarom iets vertrouwds mee waar ze troost bij kunnen zoeken mocht dit nodig zijn.

6. Wees duidelijk tijdens het afscheid.
Op het moment van afscheid kun je je kindje nog iets beter voorbereiden over wat er gaat gebeuren. Vertel duidelijk dat je weer terug zult komen om je kleine op te halen. Komt iemand anders ze oppikken? Wees hier dan ook duidelijk over, zo weet je peuter precies wat ze kunnen verwachten aan het einde van de dag.

7. Wees zelf enthousiast.
Als je zelf enthousiast bent over school, zal je kindje dit vanzelf overnemen en positieve gevoelens ontwikkelen bij het naar school gaan.


Wat moet mijn kind meenemen op de eerste schooldag?

Bij een goede voorbereiding hoort natuurlijk ook het inpakken van de schooltas, maar wat moet je kindje nou precies meenemen op zo’n eerste dag op school? Wij maakten deze handige infographic die precies laat zien wat je kind zeker in hun tas moet hebben wanneer ze voor het eerst naar school gaan.

Wat moet mijn kind mee op de eerste schooldag?


We hopen dat deze tips je helpen om de overgang om naar school te gaan zo soepel mogelijk te laten verlopen! Heb je een babysitter nodig om te helpen met opvang na school? Vind hier een fijne babysitter voor jouw gezin!

Interesse in meer tips voor ouders? Bekijk hier andere Tips voor Ouders

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan