9 tips voor je oppasdienst

9 tips voor je oppasdienst

Door Babysits
5 minuten leestijd

De allereerste keer oppassen kan natuurlijk erg spannend zijn, daarom hebben wij de handigste tips voor je eerste oppasdienst uitgeschreven. Zo zorgen we er samen voor dat het oppassen goed verloopt.

Kennismaken met de ouders 1. Maak eerst kennis met het gezin, voordat je de eerste keer gaat oppassen. Doe dit op een plek waar jij je op je gemak voelt, bijvoorbeeld op een terras of in het centrum. Als je dit niet bij het gezin thuis wilt doen, mag je dit best aangeven. In dit gesprek kunnen jullie elkaar leren kennen. Ook is het handig om in dit gesprek te bespreken of er huishoudelijke taken van je verwacht worden en of die zijn meegenomen in het afgesproken babysittarief.

Bespreken 2. Vind je de eerste keer oppassen spannend? Bespreek dit dan met je ouders of vrienden/vriendinnen. Leg ze uit wat je spannend vindt en praat over je gevoelens. Je kunt jezelf ook beter voorbereiden door deze tips voor baby's en kleuters door te nemen en de basisprincipes met veel handige tips. Hopelijk haalt dit een groot deel van je spanning weg.

Lijst met activiteiten 3. Maak een lijst met activiteiten voordat je gaat oppassen, zodat jullie je niet hoeven te vervelen. Het is natuurlijk niet leuk als jij de hele dag bezig bent op je telefoon (is ook niet de bedoeling) en je oppaskind alleen tv aan het kijken is. Zorg ervoor dat je even naar buiten gaat als het lekker weer is (met toestemming van de ouders natuurlijk) of dat jullie samen een DIY maken. Wees tijdens het oppassen zo creatief mogelijk en neem je oppaskind hierin mee.

Veiligheid 4. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Deze EHBO tips geven je alle informatie die belangrijk is mocht dit gebeuren tijdend je oppasdienst. Mocht je klachten hebben, zoals neusverkoudheid, hoesten en vermoeidheid is het belangrijk om je oppasafspraak op tijd af te zeggen. Je wilt natuurlijk niet je oppaskind besmetten. Bespreek dit altijd vooraf met de ouders!

Op tijd komen 5. Wees op tijd! Zorg dat je op tijd de deur uit gaat, zodat je niet te laat bij het oppasgezin aankomt. Laat het gezin ook weten wanneer je vertrekt, zodat ze op de hoogte zijn. Stel belangrijke vragen aan de ouders voordat het oppassen begint. Heeft het kind bepaalde allergieën, wat doe je als ze niet stoppen met huilen en vraag naar het lievelingspeeltje. Hier vind je meer handige vragen om aan de ouders te stellen.

Contactgegevens 6. Als je het nog steeds erg spannend vind, kan je dit vooraf nog even met de ouders bespreken. Je kan eventueel een uur eerder komen, zodat je het eerste uur kunt wennen aan het oppassen met de ouders erbij. Zorg er ook voor dat jullie contactgegevens met elkaar hebben uitgewisseld voordat je gaat oppassen. Tijdens het oppassen kun je dan updates geven aan de ouders of contact opnemen bij een noodgeval.

Afspraken 7. Maak afspraken met de kinderen over hun dagindeling. Bespreek de activiteiten die jij in gedachten had en vraag hen of zij ook een aantal ideeën hebben. Zorg er voor dat je oppaskind weet wat hij/zij kan verwachten en dat je je houdt aan de normale huisregels. Als ze bijvoorbeeld geen snoep mogen na 8 uur, dan zorg je er voor dat je alle snoep om 8 uur opbergt. Ook is het belangrijk dat je je houdt aan de normale bedtijd, ookal is het oppassen zo gezellig :).

Avondactiviteiten 8. Zorg ervoor dat je een aantal avondactiviteiten voor jezelf bedacht hebt. Als de kinderen op bed liggen en je alles netjes hebt opgeruimd, kan je dit doen. Neem bijvoorbeeld een boek of laptop mee, zodat je aan school kan werken of rustig je boek uit kan lezen. Je kan ook de tv aanzetten en je favoriete serie gaan kijken. Natuurlijk wel heel zacht zetten, want je wilt je oppaskind niet wakker maken.

Tevreden 9. Vraag na afloop of de ouders tevreden zijn en of ze een review willen achterlaten op jouw Babysits pagina. Zo zorg je er voor dat andere oppasouders kunnen zien hoeveel ervaring je hebt met oppassen en heb je in no time een nieuw oppaskindje erbij!

We hopen dat je deze oppas tips en onze oppas checklist nuttig vond. Ben je nog niet in deze fase en wil je graag een oppasadres vinden, maak dan een Babysits profiel aan aan en begin met zoeken.

Veel succes met je eerste oppasafspraak!