Vanaf welke leeftijd mag je babysitten?

Vanaf welke leeftijd mag je babysitten?

Vind een babysitter of babysit job, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
6 minuten leestijd

Wil jij graag een extra zakcentje verdienen, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en houd je erg veel van kinderen? Wellicht is een babysit job dan iets voor jou! Maar voordat je begint als kinderoppas, is het handig om te weten wat de minimale leeftijd van een babysitter moet zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Hoe oud moet je zijn om te werken als babysitter?

In België mag je vanaf je 15e levensjaar al redelijk wat werk verrichten. Zo mag je als vijftienjarige naast je school/studie deeltijd werken in loondienst, in schoolvakanties mag dit zelfs fulltime. Zo zou je dus mogen vakkenvullen in de supermarkt, een krantenwijk nemen of meehelpen in bijvoorbeeld het loonbedrijf van je ouders! Werken als kinderoppas valt hier ook onder en is dus zeker een goede mogelijkheid om een extra zakcentje te verdienen als vijftienjarige! Om te babysitten moet je in België dan ook minimaal 15 jaar zijn. (Bron: Loonwijzer.be, 2022)

Leeftijd van de babysitter
Leeftijd babysitter

Ben jij klaar voor oppaswerk?

Ben jij 15 jaar of ouder? Dan zijn er toch nog een aantal dingen waar je wel rekening mee moet houden als je oppaswerk wilt gaan doen. Zo moet je goed naar jezelf kijken of je wel voldoende kennis en ervaring heb om op een kind te passen, moet je nadenken over je beschikbaarheid en over het babysit tarief die je wilt gaan vragen.
Heb je voldoende kennis en ervaring om oppaswerk te doen?

Werken als kinderoppas klinkt misschien als een bijbaan waar je snel en makkelijk geld mee kan verdienen, maar je moet niet vergeten dat het zijn van een oppas veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Je moet dan ook goed naar jezelf kijken en de volgende vragen stellen aan jezelf;

 • Ben ik verantwoordelijk genoeg om op een kind te passen?
 • Heb ik genoeg ervaring om op een kind te passen?
 • Heb ik genoeg kennis om op een kind te passen?

Zodra jij hier volmondig ja op kan zeggen dan zit het vast goed! Twijfel je nog? Doe dan de babysit-test of lees een aantal artikelen waarin wij tips geven over hoe je een goede oppas wordt. Lees bijvoorbeeld de onderstaande artikelen;

Hoe zorg je voor kleine kinderen?

Wat te doen bij een ongeluk tijdens de oppasafspraak?

8 vaak voorkomende babysit fouten

Hoe help je kinderen met huiswerk?

Twijfel je als ouder of de jonge oppas wel voldoende kennis en verantwoordelijkheid heeft om op te passen? Dan raden we je aan om te vragen naar reviews en referenties. Mocht de babysitter nog nooit eerder hebben opgepast en deze referenties nog niet hebben, dan kun je door specifieke vragen te stellen al een beter beeld krijgen van de verantwoordelijkheid en kennis van de babysitter. Je kunt in ons artikel ‘Hoe kun je de babysit interviewen?’ meerdere voorbeeldvragen vinden om dit te achterhalen.

Oppas tijden en beschikbaarheid

Als je 15 jaar bent dan is de kans groot dat je nog naar school gaat. Je kunt er voor kiezen om in het weekend op te passen of na school. Pas als je 18 jaar of ouder bent mag je in de avonden en nachten oppassen op kinderen. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden!

Babysit tarief

Het gemiddelde babysit tarief in België is €9,25 per uur. Echter, omdat je als 15 jarige nog jong bent en waarschijnlijk minder ervaring hebt, ligt jouw tarief waarschijnlijk lager. Rond de €3.00 per uur is een goed babysit tarief voor een oppas van 15 jaar met nog weinig ervaring. Mocht je wel veel ervaring hebben of gaan oppassen op meerdere kinderen, dan kun je er aan denken om 50 cent extra te vragen bovenop het minimumloon.

stel een babysit tarief samen

Oppassen op baby’s

Als je zelf wat jonger bent is de kans groot dat je nog geen of weinig ervaring hebt met het babysitten op kinderen. Het is vaak verstandiger om eerst op kinderen te passen die al zelf naar de wc kunnen en al kunnen praten. Zodra je meer ervaring opdoet kun je vanzelf op baby’s passen, mocht je dit graag willen. Baby’s kunnen namelijk nog helemaal niks zelf doen. Zo moet je goed weten hoe je met een baby omgaat en wat je wel of niet kan doen.

baby

Karaktereigenschappen die je moet hebben

Er zijn een aantal karaktereigenschappen die je als babysitter zeker nodig hebt. Een van de belangrijkste karaktereigenschappen is dat je een groot hart voor kinderen moet hebben. Bevat jij meerdere van de volgende eigenschappen? Misschien ben jij dan wel een geboren babysitter!

 • Verantwoordelijk
 • Heeft een groot hart voor kinderen
 • Lief
 • Geduldig
 • Houdt van knutselen of spelletjes spelen
 • Creatief
 • Rechtvaardig
 • Zelfstandig
 • Betrouwbaar

karaktereigenschappen oppas

Wettelijk gezien moet je dus minimaal 15 jaar zijn om te kunnen oppassen. Ervaring, kennis, karaktereigenschappen enz. zijn echter belangrijke aspecten waar je ook rekening mee moet houden. De ene persoon van 15 jaar is een uitstekende kandidaat om een babysit job te verrichten en de andere persoon van 15 jaar is misschien net nog niet klaar voor het werk.


Ben je helemaal klaar om te beginnen met een babysit job? Vind dan snel babysitwerk bij jou in de buurt!

Babysitten Antwerpen

Babysitten Brussel

Babysitten Gent

Babysitten Turnhout

Babysitten Brugge

Vind meer babysit jobs

Word lid van de Babysitter Community!

Meld je gratis aan