Stel het babysit tarief op

Stel het babysit tarief op

Door Babysits, 4 minuten leestijd

⠀⠀⠀⠀

In het community artikel 'Het babysit tarief deel 1' hebben we besproken wat een babysitter gemiddeld verdiend in België. Hier zagen we dat er een klein verschil van €0,73 te zien was in het babysit tarief per regio. In dit artikel geven wij tips over hoe je het best een babysit tarief kan samenstellen en waar je allemaal op moet letten.

Minimumloon

Bij het samenstellen van het babysit tarief is het belangrijk om allereerst naar het minimumloon te kijken. Hierbij zie je wat een persoon met een bepaalde leeftijd minimaal moet verdienen. In de onderstaande infographic krijg je een goed overzicht over wat het minimumloon per leeftijd is (voor een 38 urige werkweek) ( bron: Vacature.com, 2019 ). Houd er wel rekening mee dat dit het minimum uurtarief is. Factoren zoals kennis, ervaring en extra werkzaamheden kunnen het gemiddelde uurtarief verhogen.

Kennis en ervaring

Als ouder bepaal je natuurlijk zelf of je kiest voor een babysitter met ervaring of kiest voor een babysitter die een hart heeft voor kinderen, maar nog weinig ervaring heeft met het werk. Kennis en ervaring hoeft niet altijd leeftijd gerelateerd te zijn. Een babysitter van 21 jaar kan namelijk net zoveel babysit ervaring hebben als een 16-jarige.

Uiteindelijk gaat het erom waar de ouder zich fijn bij voelt. Als ouder kan je kiezen voor een babysitter met minder ervaring en hier per uur wat minder voor betalen. Of je kan kiezen om wat meer te betalen voor een babysitter, omdat diegene 2 jaar ervaring heeft en bijvoorbeeld over een EHBO-diploma beschikt.

Wat zijn de werkzaamheden van een oppas?

Naast dat een babysitter zorgt dat de kinderen het naar hun zin hebben en dat hen niks overkomt kan een babysitter ook extra werkzaamheden verrichten. De babysitter en de ouders kunnen in overleg bespreken wat voor extra taken een babysitter op zich kan nemen. Dit kan de prijs van het babysitten daarentegen wel flink verhogen.

Huishoudelijke klussen

Soms vinden ouders het fijn dat een babysitter wat huishoudelijke klussen doet tijdens het babysitten. Denk hierbij aan stofzuigen, koken en/of het opruimen van het huis. Als een babysitter hier geen bezwaar op heeft kan de babysitter dit zeker uitvoeren. Wel mag de babysitter hier wat extra’s voor vragen. Het zijn per slot van rekening extra taken die een babysitter uitvoert.

Huiswerkbegeleiding

Is de babysitter goed in rekenen of misschien wel geschiedenis? Als het oppaskind hulp nodig heeft kan een babysitter, naast de algemene oppas taken, ook helpen met het huiswerk van het oppaskind.

Ophalen en brengen

Je kan als ouder afspreken met de babysitter dat hij/zij de kinderen ophaalt en brengt. Zo kan een babysitter de kinderen van school halen en ze daarna brengen naar bijvoorbeeld het voetbalveld. Niet alle babysitters zijn zo flexibel. Dit is waarom een babysitter ook voor deze werkzaamheden iets extra’s mag en kan vragen bovenop het minimumloon.

Op de huisdieren passen

Er is een grote kans dat een babysitter te maken krijgt met huisdieren. Een extra taak die een babysitter op zich kan nemen is het zorgen voor deze huisdieren. Denk hierbij aan de honden uitlaten, de kattenbak verschonen, haren borstelen of de huisdieren verzorgen en eten geven.

Oppas tijden

Het babysit tarief kan per dagdeel verschillen. Veel ouders betalen een babysitter overdag iets meer dan wanneer een oppas alleen ‘s avonds werkt. ‘S avonds liggen de kinderen namelijk vaak al te slapen en hoeft de babysitter er alleen te zijn voor het geval dat het oppaskind wakker wordt. Zodra babysitters na 00:00 uur middernacht nog moeten werken krijgen zij vaak weer wat extra bovenop het uurtarief.

Meerdere kinderen

Moet de babysitter op meerdere kinderen passen? Dan kan het babysit tarief per uur hoger uitkomen. Dit is niet meer dan logisch aangezien de babysitter verantwoordelijk is voor meerdere kinderen en zijn/haar aandacht moet verdelen.

Leeftijd van de kinderen

Zijn de kinderen nog jong en hebben ze nog veel begeleiding nodig? Dan is het babysit tarief normaal gesproken hoger dan wanneer de kinderen wat ouder zijn. Het scheelt namelijk veel werk als de kinderen al wat ouder zijn en al meerdere dingen zelfstandig kunnen doen, zoals bijvoorbeeld naar het toilet gaan.

Neem snel een kijkje naar de onderstaande infographic en weet wat een babysitter extra kan vragen bovenop het minimumloon!

Babysit tarief België

Het babysit tarief per uur moet tussen een ouder en de babysitter worden besproken. Kijk naar de kennis, ervaring en de leeftijd van de babysitter en bespreek de extra werkzaamheden die de babysitter zal verrichten. Zo komen jullie samen op het goede babysit tarief!